Bostadskostnader, matpriser och Gud vet vad. Det har sannerligen blivit dyrare att vara människa i Sverige och Gotland är inget undantag. Så för att parera situationen blir många öbor tvungna att dra åt svångremmen. Kraftigt.
– Det är dyrare i affärerna vad man än ska ha. Mat, kläder och allt. Resa är det ju inte tal om, säger Irja Söderlind.
Vad betyder det här för julen?
– Det blir jobbigt, jag har flera barn- och barnbarn och man vill ju köpa klappar till alla. De är vana att få klappar av mig och det blir dyrt. Jag är inte säker på att jag klarar av det i år. Det är besvärligt när man bara har pension att leva på.
Irja Söderlind är inte ensam om att se tiderna som bistra.
– Det gäller att spara men man vill ju också unna sig. Det är så tråkigt att allt har ökat så mycket i pris. Man blir dumsnål. Jag förstår att affärerna behöver höja priserna men det känns ju som att det inte går runt för oss andra, säger Olivia Yttergren.
Letar du reapriser?
– Mycket. Man får gå ner på de billiga priserna hela tiden. Ändå vill man att det ska vara bra råvaror. Så det är svårt med plånboken. Nu inför jul får jag tyvärr spara in på julklapparna och vi är många i min familj. Det är jättetråkigt och nu måste man dessutom spara in på elen. Det är stressigt och man blir bara snålare och snålare. Man vill inte ens köpa en bulle för trettio spänn.
Marguerite Lindström håller med.
– Man jagar extrapriser och försöker verkligen hålla kostnaderna nere. Jag köper till exempel nästan inte några kläder. Man ser ju över hela sin konsumtion, säger hon.
Är du orolig?
– Ja, som pensionär är man det. Ändå finns det dem som har det ännu värre. Men visst är man orolig, man är ju van vid en viss standard och nu måste man helt börja tänka om. Men jag är ju född på 50-talet och sparar in på ström och allting. På den tiden kunde det ju bli ett jäkla liv om man lät en lampa stå på.
Bil och annat sparar Marguerite Lindström in på. Men inte på klapparna.
– Nej, de är till barnbarnen och de får lov att kosta. Julen ska firas.
Mikael Stenström har också fått se över familjens budget.
– Det blir mer att handla i lågprisaffärer än förut. Vi har anpassat oss rätt bra och flyttat ut ur stan för 2,5 år sen. Vi kör nästan inte bil längre och har köpt elcyklar. Så bränslekostnaderna är minimala. Vi försöker leva som vanligt men hålla i pengarna.
Hur blir det med klappar och julmat?
– Vi köper enbart till våra egna barn nu. Så mina syskon och vi handlar inte till varandra längre. Vi träffas och är tillsammans istället.
Det är dock inte alla som ser an utvecklingen med oro.
– Jag kan inte säga att det påverkar mig för mycket än. Jag borde kanske ha sparat in mer men det har jag inte gjort. Jag har nästan gått åt andra hållet och spenderat mer än vad som är klokt, säger Jenny Herlin.
Hon fortsätter:
– Det blev en resa till Stockholm med dottern och då var det ju mycket på önskelistan. Men i jul blir det som vanligt. Klapparna ska delas ut i år med.
Burgerkungen Benjamin Ljungberg är en av dem som tänker till i dagens tider.
– Man får så klart anpassa sig. Även fast det är kallt så cyklar jag faktiskt till jobbet. Det är ju bara ett par kilometer. Sen ställer jag ju in värmepumpen på bara 20 grader och höjer inte för mycket. Men till jul blir det klappar som vanligt. Det är ju kul, säger han.