Riksdagen – om gotlänningarna fått bestämma

Sex av tio gotlänningar röstade rödgrönt i riksdagsvalet. Om gotlänningarna hade fått bestämma hade Magdalena Andersson blivit statsminister och Liberalerna åkt ur riksdagen.

Gotlänningarna röstar inte som svenskarna i allmänhet.

Gotlänningarna röstar inte som svenskarna i allmänhet.

Foto: Christine Olsson/TT

Gotland2022-09-16 06:02

Riksdagsvalet är avgjort. Magdalena Andersson (S) har lämnat in sin avskedsansökan och Ulf Kristersson (M) har påbörjat arbetet att tillsammans med, eller med stöd av, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, bilda en regering.

undefined
Moderatledaren Ulf Kristersson har påbörjat arbetet med att bilda regering.

Men så hade det inte sett ut om det var gotlänningarna som hade avgjort riksdagsvalet på egen hand. Det preliminära valresultatet, när öns samtliga 41 valdistrikt är räknade, visar att de gotländska väljarna röstade ganska annorlunda mot svenska väljare i stort.

Här fick de rödgröna en klar majoritet – S, C, MP och V samlar totalt 59,3 procent av gotlänningarnas röster i riksdagsvalet. Även utan Vänsterpartiet hade de rödgröna fått över hälften av rösterna: 52,9 procent.

undefined
Väskinde gympasal var en av många vallokaler dä gotlänningarna kunde rösta på söndagen.

För Ulf Kristerssons lag hade det gått sämre om det var upp till gotlänningarna. M, SD, KD och L gjorde alla ett sämre val på Gotland jämfört med riket. Här fick partierna tillsammans endast 39,3 procent. Men då är Liberalerna inräknat och det hade partiet inte varit om det var gotlänningarnas val. Med endast 2,8 procent av rösterna, jämfört med 5,4 procent i riket, hade L åkt ur riksdagen. Kristdemokraterna hade istället med minsta möjliga mån klarat sig kvar med sina 4,0 procent, att jämföra med 4,6 procent i riket.

undefined
Om det hade varit upp till gotlänningarna hade Magdalena Andersson fått bilda regering.

Största partiet Socialdemokraterna fick 34,7 procent här mot 30,3 i riket. Medan SD blev näst största parti i riket med 20,5 procent, så hamnade partiet först på tredje plats i gotlänningarnas val, där de fick 15,7 procent av rösterna. Detta trots att partiet ökade med 3 procentenheter på ön.

På Gotland blev istället Moderaterna näst största parti. Detta trots att de gjorde ett klart sämre val här och slutade på 16,8 procent, mot 19,1 procent i riket.

Centerpartiet backade rejält på Gotland jämfört med valet 2018, men 11,7 procent av den röstberättigade befolkningen på ön lade ändå sin röst på partiet. Det kan jämföras med riket där C endast fick 6,5 procent av rösterna och blev jämnstora med Vänsterpartiet. För V gick det dock något sämre på Gotland, här fick partiet bara 6,4 procent av rösterna.

undefined
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund är uppenbarligen populärare på Gotland än i riket i allmänhet.

För Miljöpartiet blev det gotländska riksdagsvalet däremot ett uppsving. Här fick Miljöpartiet 6,4 procent av rösterna, att jämföra med 5,1 procent i riket och 4,95 procent av gotlänningarnas röster i förra valet.

Gotlänningarnas riksdag

Så här skulle de 349 riksdagsmandaten ha fördelats mellan blocken om det bara var gotlänningarnas röster som räknades.

S: 126
C: 43
MP: 24
V: 23
Totalt: 216

M: 61
SD: 57
KD: 15
L: 0
Totalt: 133

Resultatet är baserat på Valmyndighetens valsimulator, utifrån Gotlands läns preliminära valresultat till riksdagen och att KD:s 4,0 procent står sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!