Så håller Gotland i längden ­ nästa generation ska ärva ett hållbart Gotland

Det handlar om friskare luft, vatten och mark.
Det handlar om kontrollerat byggande, lantbruk och resursanvändande.
Det handlar om att bevara, återställa och förändra.
I fredags presenterade Länsstyrelsen sitt arbete med 14 regionala miljökvalitetsmål, vars grundidé är att nästa generation ska få ärva ett ekologiskt hållbart Gotland.

Gotland2003-06-28 04:00
Egentligen är de 15, de nationella miljömål som fastställts av Sveriges riksdag. Ett av dem är dock Friskare fjäll, och det är inte aktuellt på Gotland. Därför fick öns Länsstyrelse i uppdrag att ta fram riktlinjer för arbetet med 14 regionala miljömål för ett ekologiskt hållbart Gotland.
I fredags presenterades de i en blåsig trädgård bakom landshövdingens residens och här följer de i korthet:
Frisk luft, Skyddande ozonskikt, Begränsad klimatpåverkan: En global och lokal fråga. På Gotland ska man fortsätta minska utsläppen från industrier, uppvärmning och transportmedel. Användandet av fossila bränslen ska också minska. Alla gotländska ozonbildande utsläpp ska upphöra till och med 2010.
<span class=MR>Hav i balans</span>
Levande sjöar och vattendrag, Hav i balans: Man konstaterar att Gotland är hårt utdikat, att ytvattnet påverkar grundvattnet i stor utsträckning och att vissa fiskar behöver sötvattenutsläpp i havet. Man vill minska båt- och vatenskoterrelaterat buller, torskberoendet och bifångsterna av fåglar, sälar och tumlare. Dessutom vill man skydda och bevara hotade arter, vattentäkter och andra värdefulla miljöer genom att nyttja resurserna på ett mer hållbart sätt.
Myllrande våtmarker: Gotland har ruinerats på våtmarker och nu vill man skydda de mest värdefulla som finns kvar.
Grundvatten av god kvalitet, Ingen övergödning, Bara naturlig försurning: Gotlands grundvatten är utsatt. Därför ska man vara ytterst försiktig med att exempelvis bygga där man riskerar att påverka berggrunden och därmed grundvattnet. Man vill också utöka skyddsområdena kring vattentäkter.
<span class=MR>Unika betesmarker</span>
Levande skogar: Gotland har en unik kalkstensberoende skogstyp som ska bevaras. Dessutom vill man skydda gammal lövskog, anlägga ny sådan och bevara den lilla döda ved som finns kvar och utgör en viktig del i den ekologiska processen. Man ser också att en god skogsmiljö har en viktig social funktion.
Ett rikt odlingslandskap: Gotland präglas av en unik mängd naturliga betesmarker och slåtterängar. Det vill man bevara och utöka. Kulturlämningar och -bebyggelse ska också bevaras.
God bebyggd miljö: All bebyggelse ska ta hänsyn till miljön, buller, vattentillgång- och påverkan, kulturlämningar- och bebyggelse, estetik och energianvändning. Dessutom ska man ta hänsyn till sociala aspekter.
Giftfri miljö: Målen är högt satta och ska eliminera alla ¿ämnen som skapats eller utvunnits av samhället och kan hota människors hälsa och den biologiska mångfalden". Jordbrukens bekämpningsmedel är en viktig punkt.
Säker strålmiljö: Gotland har ingen radon i berggrunden, men andra strålningskällor. Man ska minimera risken för solrelaterad hudcancer och bättre kartlägga effekterna av elektromagnetiska fält.
Arbetet har man sammanställt i ett 100-sidigt remissunderlag som ska delas ut till organisationer, föreningar och näringsidkare som utövar verksamhet med miljöpåverkan.
Tanken bakom de nationella miljömålen är att de ska engagera allt och alla, från lagstiftning till enskilda medborgare.
De medborgare som vill ta del av Länsstyrelsens arbete kan hitta remissunderlaget på biblioteken, Länsstyrelsens kansli eller dess hemsida: www.i.lst.se
I höst kommer Länsstyrelsen att inbjuda till en rad seminarier, där man vill inhämta synpunkter på hur man ska fortsätta arbetet, som sedan ska inrapporteras till regeringen en gång om året. Man kommer också att erbjuda skolorna informationsmaterial.
Miljömålen kommer att bli vägledande för myndigheternas bedömningar och arbete.
Förutom alla delmål är den övergripande tanken att arbetet ska resultera i att nästa generation får ta över ett ekologiskt hållbart Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!