"Så här får det inte vara"

Fler alkoholtillstånd borde ha dragits in.Polisen rapporterade om gäster som var så fulla att de var en fara både för sig själva och andra. Och om champagne som sprutades.Men ändå ifrågasatte kommunen inte serveringstillståndet.

KRITISK. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård är mycker kritisk till kommunens brist på agerande mot det utbredda sommarfylleriet på Gotland.

KRITISK. Landshövding Cecilia Schelin Seidegård är mycker kritisk till kommunens brist på agerande mot det utbredda sommarfylleriet på Gotland.

Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

Gotland2010-05-19 04:00
I går offentliggjorde länsstyrelsen sin rapport och sitt beslut efter granskningen av kommunens tillsynsverksamhet. Och som GT kunde berätta redan i går innehåller den en hel del kritik.
Kritik av så allvarlig karaktär att både landshövdingen och länspolismästaren reagerat genom att gå ut i ett gemensamt upprop för att få stopp på sommarfylleriet på Gotland (se gårdagens GT).
- Vad jag hoppas är att vi alla nu kavlar upp ärmarna och säger ifrån att "så här får det inte vara", säger Cecilia Schelin Seidegård.
Det hon ser som värst är att minderåriga serveras sprit, att fulla serveras sprit och champagnesprutningen.
- Tillåter man champagnesprutning på sin krog handskas man inte med alkohol på ett varsamt sätt, säger hon.

Kraftig fylla på krogen
Länsstyrelsen skriver i sin rapport att kommunen borde ha dragit in fler tillstånd. Sex olika restauranger nämns, både i Visby och på Gotlands landsbygd, där man menar att kraftigare sanktioner borde ha vidtagits.
- Kommunen måste bli striktare i sin tillämpning och i sitt beslutsfattande, skriver man.
Kritik riktas också mot att kommunen mer eller mindre nonchalerat polisens rapporter om missförhållanden på en del krogar.
Här handlar det om krogar som brustit i att leva upp till lagens krav på ordning och nykterhet inne på krogen.
Polisen gjorde flera inspektioner på en och samma restaurang förra sommaren. Och rapporterna berättar om kraftig fylla, om champagne som sprutades över och på gästerna hela kvällen, och om gäster - bland annat unga tjejer i 20-årsåldern - som raglat ut från krogen påtagligt berusade.

Rapporter utan åtgärd
Dessa rapporter har polisen lämnat till kommunen och de fanns förvarade i en pärm hos handläggaren, men var inte diarieförda. Och ingen åtgärd hade skett.
Enligt länsstyrelsen borde de ha lett till att den aktuella krogens tillstånd ifrågasatts. Detta eftersom tillståndshavaren inte följt lagen.
Länsstyrelsen kräver nu att kommunens samarbete med polisen utvecklas. Och att man bättre hanterar den här typen av polisrapporter.
Man vill även att rutinerna för den ekonomiska prövningen av dem som söker serveringstillstånd skärps.
FOTNOT: Alkoholrapporten och landshövdingens och länspolismästarens krav på krafttag för att stoppa sommarfylleriet på Gotland har väckt en intensiv debatt på helagotland.se.
I dag finns 175 serveringstillstånd till allmänheten på Gotland, samt nio tillstånd till slutna sällskap.
Cirka 70 av krogarna med tillstånd har öppet året runt.
Ingen restaurang har tillstånd att ha öppet efter klockan 02.
Kommunen har genomfört 228 inspektioner de senaste tolv månaderna.
En kontroll vecka 30 visade att 11 av 13 granskade krogar serverade alkohol till ungdomar utan att kolla åldern.
En annan kontroll samma vecka visade att en redan berusad person fick köpa alkohol på 6 av de 12 krogar som undersöktes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!