Nyheterna om hur förlossningsvården påverkas med anledning av coronapandemin avlöser varandra. Inte minst i Stockholm har belastningen på vården varit stor den senaste tiden. Inom vården på Gotland är läget än så länge inte lika kritiskt. Vissa förändringar har dock coronapandemin gett även på Gotland, som att partnern eller stödpersonen bara får vara med under förlossningen om hen är symtomfri.
– En frisk partner får följa med den födande kvinnan och får stanna kvar på BB, men får dock inte lämna avdelningen utan stanna på rummet, säger Anna Hörsne-Malmborg, enhetschef för förlossningsavdelningen på Visby lasarett, och berättar att de hittills inte behövt neka någon partner att vara med under förlossningen.
När en förlossning startar och blivande mamman ringer till förlossningen får denne frågan om man har några förkylningssymtom.
– Har patienten symtom får personen gå in i ett annat rum utifrån sjukhuset. Personalen kommer att vara iklädda munskydd och visir och de kommer att bära skyddskläder tills dess att provsvar på covid-19 kommer, säger Anna Hörsne-Malmborg.
I förra veckan kom nyheten att Region Stockholm stoppar alla planerade kejsarsnitt som inte är medicinskt motiverade.
– Det är ett beslut som fattas av sjukvårdsledningen om det verkligen är krisläge. Det har att göra med tillgången till narkos, den akuta verksamheten går alltid först.
På Gotland har man däremot inte behövt ta till en sådan åtgärd utan både akuta och planerade kejsarsnitt genomförs.
– Det har inte ens varit uppe för diskussion här. Vi har det förhållandevis lindrigt än så länge men det är klart att det kan bli så i hela Sverige beroende på hur hårt länen drabbas.
Ett tiotal kvinnor, boende på fastlandet, som skulle ha fött barn på Gotland i år har fått återbud av förlossningsavdelningen på Visby lasarett.
– Vi vet inte vad vi har att vänta vad gäller covid-19 och vi måste först och främst ta hand om de gotlänningar som ska föda barn. Folkhälsomyndigheten säger nej till onödiga resor, blir man akut sjuk ska du befinna dig på hemmaplan för att få vård. Vi förbereder oss hela tiden för att säkerhetsställa att våra patienter får en god och trygg vård, säger Anna Hörsne-Malmborg och fortsätter:
– Det är sorgligt att fatta de här besluten och jag förstår att det blir en förtvivlan för de här kvinnorna, men under dessa omständigheter krävs det.
Folkhälsomyndigheten gick i förra veckan ut med rekommendationen att gravida, speciellt i slutet av graviditeten och inför förlossningen, är extra försiktiga för att undvika att smittas av covid-19.
– Det är alltid viktigt att man är mer rädd om sig när man är gravid, man skyddar både sig själv och sitt barn, säger Anna Hörsne-Malmborg.
Hur är personalläget på BB just nu?
– Barnmorskor är hårdvaluta. Som på alla andra arbetsplatser är personalen skyldiga att stanna hemma vid minsta symtom, vilket gör att det blir ganska sårbart. Men inom sjukvården testas vi om vi har symtom och kan misstänkas ha smittats.
Har du upplevt att det finns en oro bland blivande mammor om att föda under rådande omständigheter?
– Nej, det kan jag faktiskt inte säga. Det fanns mer en oro när partnern först inte fick vara med på BB men de rutinerna har ändrats. Jag upplever inte att folk är mer oroliga, säger Anna Hörsne-Malmborg.