Så här gick det när stormen Per drog in över Sverige

-Sextumsspik! Vi ser till att vi har ordentligt med sextumsspik så att vi kan spika fast plåttaken.Det säger brandmästare Anders Fagerlund när han och den övriga personalen på räddningstjänsten går igenom utrustningen inför dagens väntade storm.Det spås bli det värsta ovädret sedan Per drog fram över ön för ganska exakt ett år sedan.

FÖRBEREDELSER. Räddningstjänsten i Visby går varje fredag igenom materielen inför helgen. I går var man extra noga med vissa detaljer                       inför stormen som väntas bli den värsta på ett år.

FÖRBEREDELSER. Räddningstjänsten i Visby går varje fredag igenom materielen inför helgen. I går var man extra noga med vissa detaljer inför stormen som väntas bli den värsta på ett år.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-01-19 04:00
I dag på förmiddagen ska årets första riktiga oväder kulminera på Gotland, med vindstyrkor på upp mot 25 meter i sekunden. Det vill säga storm.
Det har vi inte upplevt sedan den 14 januari i fjol, då stormen Per drog fram med betydande skadegörelse i släptåg. Bland annat var stora delar av Gotland strömlösa i över ett dygn.

Höjd beredskap
Årets januaristorm väntas i och för sig inte bli riktigt lika kraftig som föregångarna Per och Gudrun, men på bland annat Geab har man höjt beredskapen.
-Vi har följt SMHI:s rapporter hela dagen, och informerat all personal. Alla vet att telefonen kan komma att ringa, och då ställer alla upp, säger Anders Öberg, nätansvarig på Geab.
-Vi ser till att alla bilar är tankade och att vi har bensin till motorsågarna, och tillräckligt med spel för att kunna dra undan träd från ledningarna.
Även om stormen inte skulle bli lika kraftfull som föregångarna är förutsättningarna i år inte de bästa.
-Att det är blött och ingen tjäle i marken är en nackdel. Träden står inte lika stadigt, säger Anders Öberg.

Spik till taken
På räddningstjänsten går man varje fredag igenom materielen inför helgen. Det man tittade extra noga på i går var att man hade tillräckligt med spik, och att motorsågarna var i ordning.
-Vi hjälper ju till att fästa plåttak och vi röjer också stormfälld skog. Men det är bara om det utgör fara, och inte inkräktar på vår övriga verksamhet, berättar brandmästare Anders Fagerlund.
-Under Gudrun fick vi in 120 larm om plåttak som höll på att blåsa bort. Av dem sorterade vi bort 60 till 100 larm. Det måste vara fara med kringflygande plåtar och stora värden som hotas, plus att fastighetsägarna inte kan klara det själva.
Om tegelpannor riskerar att blåsa av och skada personer kan räddningstjänsten också hjälpa till med avspärrningar.

Försenade turer
Destination Gotland hade på fredagskvällen ännu inga planer på att ställa in lördagens färjeturer till och från Nynäshamn.
-Möjligen kan turen tillbaka från Nynäshamn bli försenad. Det beror på vind och vågor, det ska vara så bekvämt som möjligt för passagerarna, säger Per-Erling Evensen på Destination Gotland.
Att vinden väntas vrida förbättrar situationen, och färjan ligger dessutom i Nynäshamn mitt på dagen när det väntas blåsa som mest.

Kolla hemsidan
I slutändan är det befälhavaren som fattar beslut om turen ska ställas in.
-Vi gör vad vi kan för att meddela resenärerna om det skulle bli förändringar. Och vår information på hemsidan uppdateras kontinuerligt, säger Per-Erling Evensen.
Gudrun drog i januari 2005 fram över Sverige med vindar av orkanstyrka (över 32 m/s). I Sverige blåste det allra mest på Hanö vid Blekingekusten med 33 m/s i medelvind (över 10 minuter). I vindbyarna nåddes 42 m/s. Gudrun sägs vara den värsta stormen sedan 1969 med tanke på skadegörelsen och antal dödsfall.
Två år senare kom Per, med orkanvindar till havs och över Vänern och Vättern. Till lands uppnåddes var det hård storm, med vindstyrkor på upp mot 29 m/s, men överlag var vindstyrkorna 3-5 m/s lägre än under Gudrun. Skadorna var också mindre omfattande på de flesta håll. Källa: SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om