- Det är stor skillnad på sparris som odlats på ön och annan sparris, säger kocken på restaurang 50 kvadrat.
Sparrisen är den givna huvudpersonen under Primörpremiären, men inför arrangemanget så var det en del oro om det skulle finnas några gotländska knoppar att servera. Köldknäppen för drygt en vecka sedan kom minst sagt olägligt.
- Men det var aldrig någon fara, säger Åsa Svanborg, anställt på Ryftes.
Moderna odlingsmetoder inom grönsaksodlingen har gjort grödorna mindre känsliga.
- De här sparrisarna är framdrivna i tunnlar hos en odlare i Ekeby, säger Åsa Svanborg.
Som ett växthus
Tunnlarna är halvcirkelformade plasttak som sitter uppsatta över grödan. Grödorna planteras i en bädd som får ett ständigt tillskott av näring och vatten, tunneltaket fungerar som ett växthus och allt detta gör grödorna mindre känsliga.
- Och nu när värmen kom så blev det rejäl fart på sparrisen, säger Åsa Svanborg.
Färskt är viktigast
Den gotländska jorden ger sparris av hög kvalitet.
- Skillnaden är stor mot annan sparris. Det är inte klokt att man går och köper sparris som är importerad från Sydamerika, när det finns så bra lokala råvaror, säger Fredrik Malmstedt.
Han passar också på att ge GT-läsarna några tips om hur grödan ska hanteras.
- Man vill få fram den söta smaken och undvika den träiga smak som kan dyka upp. Det viktigaste är att sparrisen är färsk, de gotländska sandjordarna gör att den är söt, nästan som sockerärtor.
Skala som potatis
Och det finns fler sätt att servera än kokt med sås eller skirat smör.
- Jag hyvlar den tunt och serverar den rå i sallad. Man kan använda en vanlig osthyvel. En annan variant är att skala sparrisen som potatis och lägga den i isvatten, säger Fredrik Malmstedt.
Årets upplaga av Primörpremiären pågår under flera helger. Den stora finalen sker först den 13 juni vid St Nicolai ruin i Visby.