Carl Gunnar Pettersson står lutad mot en pelare på Öster och njuter av den första vårsolen när verkligheten gör sig påmind.
– Om jag tänker mycket på ekonomin nu för tiden? Ja, det gör jag. I december hade vi en elräkning på 13 000 kronor. Det är mycket pengar för en pensionär. Så det känns lite skit, på ren svenska, säger han när GT stegar fram och ställer sig i vägen för solen.
Enligt Konjunkturinstitutet kommer hushållens totala konsumtion att minska med en procent under 2023. Det kanske låter lite, men man måste gå tillbaka ända till krisen på 1990-talet för att se motsvarande dipp.
Alltså är det med blandade känslor som våren välkomnas till ön.
– Än så länge klarar vi oss, men det blir att vi tar från pengarna som vi i vanliga fall skulle ha lagt undan och gjort något kul för. Vi brukar spara på vintern så att vi kan ge oss iväg med husbilen på sommaren. Nu när färjepriserna höjts vet jag inte hur det blir med det. Det känns lite som att vi blir berövade på sommaren, säger Carl Gunnar Pettersson.
Han är inte den enda husbilsentusiasten som befinner sig på Öster denna dag.
– Jag har ingen anledning att beklaga mig. Vi som är lite till åren har betalat av lånen och så, men det här med att ta husbilen till fastlandet vet jag inte om vi kan fortsätta med, om drivmedels- och färjepriserna fortsätter så här. Vi har till och med börjat fundera på om det är lönt att ha kvar den, säger Anna Söderdahl.
Vid hennes sida promenerar dottern Elin Persén, småbarnsförälder i Lärbro.
– Bränslekostnaderna är väl det vi märkt av mest. Nu har vi insett att vi kan spara pengar genom att beställa mat ut till oss. Det är billigare än att själv åka in till stan och handla, säger hon.
Apropå mat: Flera GT pratar med berättar att restaurangbesöken fått stryka på foten.
– Förut kunde vi vara ute flera gånger i veckan. Det är sex vuxna om hela familjen är med och notan landar ofta hos oss, säger Åsa Thörn, som står och studerar fastighetsannonserna vid Bertwigs fastighetsförmedling.
– Man måste ju hålla lite koll, förklarar hon.
Åsa Thörn – som för övrigt fick betala 24 000 kronor för el och nätavgift i december – delar sin tid mellan Lidingö och Visby.
– Så färjepriserna har blivit ett aber. Tidigare var jag här var tredje vecka, men nu kan det dröja 1-1,5 månader mellan gångerna, säger hon.
Det surras faktiskt en del om just den saken i taxibilarna, berättar taxichauffören Christer Jakobsson en bit bort.
– Många jag pratar med undrar hur det ska gå i vår och höst. Turisterna kan nog tänka sig att betala lite mer för att åka på semester till Gotland, men sommargotlänningarna? Det är nog framför allt de och vi gotlänningar som kommer att dra oss för att resa när priserna går upp, säger han.
Erik Lindgren och Karin Fuhr blev gotlänningar för tre år sedan. Flyttlasset från Södermalm gick under pandemin; lagom till den värsta ekonomiska krisen på länge har paret påbörjat en köksrenovering.
– Vi gör visst allt vid fel tillfälle, säger Karin Fuhr.
– Ja, men vi kan i alla fall elda väggarna vi river, så att vi får lite värme. I morse var det 13 grader i badrummet, inflikar Erik Lindgren.
Usch!
– Ja, men det är lustigt det där. Vi får vända mer på slantarna nu, ändå har vi det jättebra här. Ön har gett oss en livskvalitet som man inte kan få på Södermalm, säger Karin Fuhr.