Så här ser det ut i ett guldkök

Visbykrogen 50 Kvadrats meritlista bara växer.I veckan utsågs den till Årets guldkrog.Men det har funnits stunder när de funderat på att slå igen, berättar ägarna.

Foto: Krister Nordin

Gotland2007-11-24 04:00
På bardisken står diplomet som visar att restaurangguiden Sveriges bästa bord utsett den lilla krogen till Årets guldkrog.
Priset delades ut vid en ceremoni i torsdags kväll på Grand Hotel i Stockholm.
-Det finns 26 guldkrogar i Sverige, och det är fantastiskt att få tillhöra dem. Det säger Fredrik Malmstedt som äger lyxrestaurangen tillsammans med sambon Laila Löfkvist.
Utmärkelsen är den senaste-men långt ifrån den första. 50 Kvadrat öppnade i februari 2005. Samma höst utsågs den till Årets krog.

Värt allt slit
-Kvällen innan hade vi diskuterat att flytta tillbaka till Stockholm. Att få ett pris visade att det varit värt att stå här alla timmar, säger Laila Löfkvist.
De har också funnits på Dagens Industris krogtopplista och återfinns på 20:e plats i ansedda White Guides ranking, där 50 Kvadrat anses hålla svensk mästarklass.
När paret flyttade till Gotland hade de båda gedigen erfarenhet av krogbranschen med upplevelser från meriterade restauranger både i Sverige och utomlands. Laila, som är gotländska, längtade hem och Fredrik ville öppna eget.
Men att få firman att gå ihop är en kamp, menar de. Med arbetsveckor på 80 timmar och ojämna intäkter krävs en stark övertygelse på sin idé för att orka fortsätta.
-Vi lever spartanskt. Vi kör inte runt i BMW eller Merca, säger Fredrik.
De första två och ett halvt åren bodde de hos Lailas föräldrar, och det är också parets föräldrar som står som borgenärer för lånen.
Restaurangen byggdes ut i fjol och har nu plats för fler matgäster.
-Kanske tog vi oss vatten över huvudet med ombygget, för nu är det ganska tomt på kontot, säger Fredrik.
Krogen har ryktet om sig att vara Gotlands dyraste.
-Ja, det kostar mycket pengar, men det är prisvärt. Vi har inga överpriser, hävdar Fredrik.
-Det är en fråga om vad man vill lägga pengarna på. En motorcykelintresserad kan lägga tusen kronor på en ljuddämpare utan att blinka, andra kan lägga massor av pengar på en resa. Här betalar man för en kulinarisk upplevelse, säger han.
-Med en lägre ambitionsnivå skulle vi säkert få fler gäster, men då skulle vi också konkurera med alla andra. Vi vill göra en unik grej med så mycket lokala råvaror som möjligt.

Planer finns
Och det finns fler planer för framtiden. Paret vill göra om rummet i entréplan till lounge där det går bra att bara ta ett glas vin eller äta något lättare.
Och så drömmer de om att starta ytterligare ett matställe.
-Jag gillar att laga svensk husmanskost. Jag vill starta en lunchrestaurang om jag hittar en vettig lokal, säger Fredrik Malmstedt.
Stiftelsen Sveriges bästa bord listar fler gotländska restauranger.
Smakrike i Ljugarn, Krakas Krog i Katthammarsvik och Donners Brunn i Visby kategoriseras som silverkrogar.
Bakfickan, Friheten och Gamla Masters (samtliga i Visby) listas tillsammans med Fårösunds Fästning bland de rekommenderade krogarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om