Sedan den 15 februari ligger den svenska styrräntan på 3,0 procent, vilket är den högsta sedan 2008. Men de flesta prognoser tyder på en höjning i slutet av april till 3,5 procent. Men vad betyder det då?
Sitter du med rörliga bolån, bolån där räntebindningstiden är på väg att gå ut, eller precis har gått ut? Då kan det vara läge att faktiskt binda, trots att räntan är hög.
Sharon Lavie är sparekonom på Schibsted:
– Upplever man att marginalerna är små så är det bättre att binda och veta vad månadskostnaden blir – än att chansa på att räntorna inte höjs mer under året, säger hon.
Handelsbanken var första bedömare att dra upp sina prognoser ytterligare. De tror att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter i april, och sedan ytterligare 50 punkter i juni, vilket skulle ge oss en styrränta på 4,25 procent.
Men Sharon Lavie kan inte rekommendera att binda längre än ett år som det ser ut just nu.
– Skillnaden mellan den rörliga räntan och den bundna ettårsräntan varierar mellan 0,3-0,8 procent mellan olika långivare. Med tanke på att risken är stor att det blir ytterligare en höjning på 0,5 procent kan det vara förmånligt att binda på ett år. Jag rekommenderar inte längre bindningstider i nuläget, säger Sharon Lavie.
Hon menar att det aldrig varit viktigare att jämföra olika aktörer och att pressa banken till att ge bättre villkor.
– Våga byta bank om du inte får tillräckligt bra ränteerbjudande.
Hur mycket kan man egentligen pruta på sina räntor?
– Man kan pruta ganska mycket. I snitt skulle jag säga cirka 1,1-1,2 procent, men jag har också sett rabatter på 1,5 procent, säger hon.
Enligt Handelsbanken är Riksbankens senaste inflationsprognos redan överspelad med tanke på hur hög den underliggande inflationen var i januari, det skriver tidningen Fastighetsnytt. Att inflationen kommer vända nedåt ser man fortsatt, men man menar att det kommer att gå långsamt. Av den anledningen tror man även på ytterligare en höjning med 50 punkter i juni, vilket enligt Handelsbankens prognos alltså kommer innebära en räntetopp på 4,25 procent.
Vad innebär då höjd ränta i kronor och ören?
Enligt samma bank innebär det, lite förenklat, att en procents ränteuppgång kostar cirka 600 kronor mer i månaden efter skatt per miljon kronor i lån.