Obehörigt tillträde kan ge böter eller fängelse

Att avbilda eller otillåtet tillträde militära skyddsobjekt kan sluta i fängelse. "Vi upplever stor medvetenhet bland gotlänningarna", säger Tomas Ängshammar vid Gotlands regemente.

Tomas Ängshammar är kommunikationschef vid Gotlands regemente.

Tomas Ängshammar är kommunikationschef vid Gotlands regemente.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-05-25 13:01

det gäller idag

Två män, från Belgien och Storbritannien, tog sig in på Muskö-basen och fotograferade delar av anläggningen. De greps, men hävdade att de trodde marinbasen var inaktiv.

Tingsrätten gick på en annan linje och dömde nyligen männen till ett år och fyra månaders fängelse för obehörigt tillträde till skyddsobjekt samt olovlig avbildning av skyddsobjekt.

Skyddsobjekt är benämningen på vissa byggnader, anläggningar och områden som enligt skyddslagen beviljats förstärkt skydd mot exempelvis sabotage, terroristbrott eller spioneri.

Sådana finns runt om på Gotland. Skyltar visar vilka förbud som gäller, visas en överkorsad kamera är det fotoförbud.

Tomas Ängshammar är kommunikationschef på Gotlands regemente:

– Vi har inte upplevt några större problem, här handlar det mer om folk som tar sig in på övningsområdet.

undefined
Tomas Ängshammar är kommunikationschef vid Gotlands regemente.

Där syftar Ängshammar främst på Tofta skjutfält som numera under största delen av året är stängt för allmänheten.

– Då handlar det om liv och hälsa, att allmänheten inte ska komma i vägen för skjutövningar, vilket har hänt. Det är förenat med livsfara och stressande för de som över. Vi märker ändå att medvetenheten blivit större att det pågår militär verksamhet i området, säger han.

Om militära skyddsvakter upptäcker någon som bryter mot skyddslagen stoppas personen och hålls kvar tills civil polis anländer. Därefter tar polis och åklagare över ärendet.

Att avbilda skyddsobjekt kan ge böter eller fängelse i högst ett år. 

Obehörigt tillträde kan ge fängelse i högst två år. Om brottet bedöms som ringa döms till böter eller fängelse i högst sex månader.

undefined
Skyltar som denna upplyser om foto- och besöksförbud. Det kan även gälla samhällsviktiga anläggningar som inte är militära.

Vad gäller tillträde till Tofta skjutfält anslås de öppna perioderna bland annat vid infarten nära Suderbys herrgård.

– Tofta fungerar ganska bra, folk är medvetna. Svårare är det när vi etablerar oss på platser som tidigare inte använts militärt. Det är förstås en stor omställning för allmänheten, säger Ängshammar.

Den ökade militära närvaron på Gotland innebär också många militära fordon på vägarna. En kolonn av militära fordon får inte brytas.

Enligt paragraf 6 i Trafikförordningen får heller inte en kolonn av fordon som tillhör den kommunala organisationen för räddningstjänst, en grupp barn under ledares uppsikt, ett begravningsfölje eller annan procession brytas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!