Bevattningsförbud råder i Visby och på stora delar av västra Gotland, området utökas ytterligare veckan innan midsommar. Tack vare ny teknik, och ett samarbete med sophämtningen, kan personalen på vattenverket i Visby i realtid se vattenförbrukningen hos enskilda hushåll.
– Sedan mars i år sitter tekniken i en sopbil. Den ska nu monteras i alla nio sopbilarna på ön, säger vattenmätartekniker Andreas André och förklarar hur utrustningen fungerar.
En basstation monteras bakom förarhytten och med hjälp av två antenner på taket tar den automatiskt emot de radiosignaler som de nya digitala vattenmätarna i hemmen skickar ut via sina inbyggda sändare.
För Kevin Johansson, och hans kollegor, som kör sopbilarna innebär avläsningen av vattenmätarna utanför abonnenternas hem inte något merjobb.
– Jag kör bara framåt lite lugnt, säger han och visar utrustningen i den första bilen.
Det digitala systemet är inte främst till för att jaga fuskare utan är också ett effektivt sätt att snabbt kunna få stopp på vattenläckor. Men de som olovligen använder kommunalt vatten kan nu enklare spåras, dygnet runt.
– Flödet är högre kvällar och nätter, det är en indikation, säger Andreas André och berättar att droppbevattning är ett exempel på otillåten förbrukning.
I tron att det var en vattenläcka åkte han förra året till en adress, men någon läcka visade det sig inte vara:
– När jag kom dit visade det sig vara en droppbevattning som var nedgrävd i en häck, och som de hade glömt att stänga av. Under tio dagar hade de gjort av med 50 kubik, då närmar vi oss min årsförbrukning som ligger på 70 kubik, säger han.
Att gräva ned en bevattning kräver också att man installerar ett återströmningsskydd, och har en högre klassning vilket också kostar mer.
Otillåten användning av det kommunala vattnet kan leda till att man får sitt vatten avstängt, men det har inte hänt någon hittills.
– Vi har ett brev som vi skickar ut till kunder som vi har observerat en avvikelse hos, säger enhetschef Patrik Johansson.
Han berättar att grundvattennivåerna på Gotland just nu är under det normala, i både små och stora vattenmagasin. Under mars kom inte en droppe regn och besöksnäringen laddar för en sommar med mycket folk, vilket ökar uttaget av vatten kraftigt.
– Gotlänningarna är duktiga på att spara vatten. Vi har gjort mätningar före och efter och sett att besparingen ligger på mellan 10 och 15 procent under de tre månaderna på sommaren, säger han och berättar att beroende på förbrukning landar besparingen på 150 till 250 000 kubik.
En ny kampanj ska i sommar upplysa besökarna till Gotland om varför de måste hjälpa till att spara vatten. Att jaga läckor fortsätter att vara en viktig del för att säkra tillgången. Den nya digitala tekniken i sopbilarna, tillsammans med en rejäl utbyggnad av de fasta basstationerna i öns tätorter, ska underlätta det arbetet.
Personalen på vattenverket i Visby berättar att allmänheten hjälper till, och ibland hör av sig om någon använder vatten i sin trädgård på ett olovligt sätt.
– Ibland tror vi att det kan vara en vattenläcka och aktiverar vår beredskap. Helt plötsligt när vi är ute och visar oss minskar förbrukningen igen. Det blir ett otroligt merjobb för personalen, säger Patrik Johansson.
Hans råd är att samla det regnvatten som ändå kommer.
– Hemma har jag uppsamlingskärl för 1 000 liter att vattna med.