Igelkottarna har kommit fram och rapporterna om överkörda djur är många, enligt veterinär Lotta Persson, engagerad i Gotlands Igelkottsfond.
– Det är tråkigt att bilisterna inte ser sig för, säger hon.
Hon berättar att igelkottarna nyligen vaknat och behöver äta upp sig. Lite yrvakna och hungriga irrar de runt och letar efter mat. De är nattdjur men kan även vandra omkring dagtid när de vaknat.
Ju tätare trafik på ön, desto fler igelkottar blir överkörda, så när turisterna kommer ökar risken flerdubbelt.
– De rör sig också mer under parningssäsongen i mitten av juni, berättar Lotta Persson.
Grästrimmerna är ett annat hot liksom robotgräsklipparen, särskilt om de går på nätterna.
– Det är bra om dessa bara är i gång dagtid och inte dygnet runt på sommarstugans gräsmatta när man inte är där.
Nästa bekymmer för det taggiga lilla urtidsdjuret är när ungarna föds. Blir mamman påkörd, är det svårt för ungarna att klara sig.
– Ser du ungar utan mamma mitt på dagen, ska du vara observant för då är det något som är galet.
Du ska inte plocka upp en unge direkt. Håll i stället koll under några timmar för att se om mamman dyker upp. Om hon inte gör det kan du försöka hålla ungen varm och ge den vatten.
– Ring sedan kottelinjen så hjälper vi till.
– Ser man en igelkott med flugor ska man agera direkt. Flugorna lägger ägg och igelkotten äts utifrån och in och får ett hål rätt in i skallen. Kråkor och skator är också ett hot, säger hon.
Tänk på att privatpersoner inte får ha ett vilt djur hos sig i mer än 48 timmar utan tillstånd.
Totalt togs cirka 130 igelkottar om hand under förra året av Gotlands igelkottsfond.
– Vi har redan fått in ett 20-tal igelkottar i år, berättar Lotta Persson som behandlar och tar hand om kottarna om de är sjuka eller skadade.
Sedan tar andra i Igelkottsfonden över rehabiliteringen och släpper ut dem så fort de bedöms klara sig själva.
Under flera år har Gotlands igelkottsfond jobbat för att hjälpa och skydda igelkotten. Den är Gotlands landskapsdjur och är en rödlistad art. Enligt Världsnaturfonden har stammen minskat med 40 procent på 12 år.
Som privatperson kan man hjälpa igelkotten genom att ställa ut en skål med vatten. Den äter hund- och kattmat men inte mjölk. Helst äter den maskar, larver och insekter. Håller du gräsmattan fuktig ökar den chansen att igelkottens jakt blir lyckad.