Fler och fler ukrainska flyktingar har tagit sig till Gotland. Det är till stor del kvinnor och barn bland de som har anlänt till Gotland. För att de ska få lite hjälp på traven att komma in i det svenska samhället, och mer specifikt på Gotland, så har Region Gotland sitt medborgarkontor vid namn "Medborgarplatsen", som finns på Mästaregatan i Visby.
– Där kan man få hjälp med svar på frågor som till exempel vem man ska ringa till för att få in barnen på skola, hjälp att fylla i blanketter och så vidare, berättar Eva Flemming som är enhetschef på avdelningen för arbetsliv och etablering hos Region Gotland.
För att sedan nyanlända barn och ungdomar mellan 6 och 19 år ska få en introduktion till det svenska skolsystemet så finns Lotsen, som är en mottagningsverksamhet för nyanlända flyktingar.
– Det vi gör är att vi skriver in dem hos oss, vi sköter allt pappersarbete och dokumentation och sen kartlägger vi elevernas tidigare erfarenheter och kunskaper, förklarar Anna Herlöfsson, biträdande enhetschef på modermålsenheten och verksamhetsansvarig för Lotsen.
För att man ska få skriva in sig på Lotsen så krävs det att man har ansökt om ett tillfälligt uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Enligt EU:s massflyktsdirektiv krävs det att en asylansökan görs för att få stanna i Sverige under en längre tid, ha möjlighet att arbeta, få vård, ett visst ekonomiskt stöd samt rätt till skolgång för barn. Migrationsverket har inget kontor på Gotland, och en ansökan måste därmed göras på fastlandet.
– Det känns viktigt att de som tar emot ukrainska flyktingar i sina hem är medvetna om detta, så att man kan hjälpa till med det, säger Eva Flemming.
Hur lång tid som behovs på Lotsen beror mycket på vad för tidigare kunskap de nyanlända besitter. Ju mer kunskap, desto kortare tid behövs.
– Det kan ju komma elever som inte har gått i skola överhuvudtaget, och de har ett större behov av att få en introduktion, säger Anna Herlöfsson.
Men det är inte bara en väg in i skolsystemet som Lotsen bidrar med.
– Det viktigaste är att eleverna ska kunna landa här, känna en trygghet, få vara barn och känna en normalitet, berättar Anna Herlöfsson.
Än så länge har en ukrainsk familj med tre barn skrivits in på Lotsen.