Så höga blir Gotlandspolitikernas nya löner

Reglerna om politikers arvoden måste ändras om Region Gotland inte ska bryta mot lagen. Det kan öka kostnaden med flera miljoner.

När regionfullmäktige sammaträder tickar kostnaderna. Ledamöterna ska ha grundarvode och timersättning.

När regionfullmäktige sammaträder tickar kostnaderna. Ledamöterna ska ha grundarvode och timersättning.

Foto: David Skoog/arkiv

Gotland2022-03-14 08:02

Arvodeskommittén är klar med sin översyn av ersättningen till politiker. En förändring är nödvändig, eftersom arvoden för bland annat förlorad arbetsinkomst och resor tidigare bakats ihop på ett sätt som inte följer lagen.

När ersättningarna separerats ökar kostnaden. Hur mycket beror på hur många som begär ersättning för förlorad arbetsinkomst. Arvodeskommittén har gjort en beräkning där 60 procent av de förtroendevalda begär ersättning till en maxkostnad av 273 kronor per timme. Då ökar ersättningen med 3,6 miljoner kronor.

undefined
När regionfullmäktige sammaträder tickar kostnaderna. Ledamöterna ska ha grundarvode och timersättning.

Arvodena för 2023 ska fastställas av regionfullmäktige i juni. Kommitténs förslag ser ut så här:

Regionstyrelsens ordförande får 68 400 kronor i månaden, en årslön på 820 800 kronor som ska motsvara en riksdagsledamots arvode med tre års eftersläpning. Övriga regionråd får 90 procent av ett riksdagsarvode vid heltidstjänst, vilket innebär en årslön om 738 720 kronor.

Ordförandena i socialnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden får 590 976 kronor, och ordförandena i barn- och utbildningsnämnden, tekniska nämnden och miljö- och byggnämnden 443 232 kronor. Ordföranden i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får något mindre, 369 360 kronor i årsarvode.

Arvodet till ordföranden i regionfullmäktige föreslås bli 73 872 kronor.

undefined
Den som leder socialnämnden eller hälso- och sjukvårdsnämnden föreslås få 600 000 kronor i arvode nästa år.

För övriga som tar ledigt från jobbet utgår sammanträdesarvode och ersättning för förlorad arbetsinkomst. Grundarvodet för att delta i ett sammanträde föreslås bli 659. Utöver det föreslås ett timarvode om 222 kronor. Det finns dock en maxgräns för hur mycket arvode som kan betalas ut, men summan är inte fastställd.

Kommitténs förslag har en kontroversiell paragraf. Punkten ”Nedsättning av fast arvodering till följd av otillbörlig frånvaro” är dock överstruken och rödmarkerad.

– Kommittén har diskuterat om att eventuellt införa en skrivelse i regelverket för att kunna hantera situationer där förtroendevalda inte genomför uppdrag utan att avsäga sig sitt uppdrag. Ärendet bereds ännu och det är inte klart om skrivningen blir aktuell, skriver kommitténs ordförande Karl-Johan Boberg i ett mail till GA.

I den här översynen inkluderas inte partistöden, som också varit en uppmärksammad fråga sedan Bo Björkman (S) 2019 föreslog att stöd inte skulle ges till partier som inte fyller sina platser. När reglerna för partistödet reviderades 2020 fanns dock inte ett sådant förslag med. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!