Så kan avhoppade lärare lockas tillbaka

400 lärare måste rekryteras på Gotland under de närmaste åren. Samtidigt finns det över 200 utbildade lärare på ön som har valt att jobba med något annat. Högre lön och rimligare arbetsbelastning kan dem tillbaka, tror Lärarförbundet.

Större frihet. Lisa Salmi, här med dottern Elsa, gillade lärarjobbet. Men friheten att kunna jobba hemifrån finns inte i skolvärlden.

Större frihet. Lisa Salmi, här med dottern Elsa, gillade lärarjobbet. Men friheten att kunna jobba hemifrån finns inte i skolvärlden.

Foto: Sofie Regnander

Gotland2017-03-30 05:15

Lärarbristen är stor i hela landet. Om två år kommer att saknas 60 000 lärare för att täcka behoven i förskolor och skolor. Nu lyfter Lärarförbundet fram en grupp som de ser som en ”outnyttjad resurs”. Det handlar om de som har lärarutbildning, men som har valt att lämna yrket. I undersökningen ”Frånvarorapporten” konstaterar de att det handlar om 38 000 personer.

Statistiska centralbyrån gjorde förra året en enkätundersökning och den visade att sex av tio lärarutbildade, som arbetar utanför skolan, kan tänka sig att komma tillbaka.

Tre faktorer är viktiga för att avhopparna ska återvända. De vill ha rimligare arbetsbelastning, större möjlighet att styra över sin arbetssituation och högre lön.

Situationen på Gotland ser ut som i övriga landet. Här finns 222 personer med lärarutbildning som har valt att byta jobb. Det motsvarar 16 procent av alla lärarutbildade på ön.

– Det finns många andra arbetsgivare som har nytta av personer med lärarutbildning. Några har gått till Försäkringskassan, andra finns på Svenska spel och Payex, säger Gunnel Ahlgren som är ordförande för Lärarförbundet på Gotland.

Enligt ”Frånvarorapporten” måste skolorna på Gotland rekrytera 400 lärare till 2019. Gunnel Ahlgren tror inte att alla de 222 avhoppade lärarna kan tänka sig att återvända till skolan.

– Vissa har valt bort läraryrket för att det inte var vad de tänkte sig, men vissa kan komma tillbaka om de får bättre villkor, säger hon.

Om 60 procent kan lockas tillbaka har man 133 nygamla lärare i de gotländska klassrummen.

Vad kan regionen göra för att få tillbaka de utbildade lärarna?

– Lönen, där kan de göra en enkel insats. Tidigare har vi legat i nivå med rikssnittet när det gäller lönerna, men nu ligger vi under medel. Avsikten med lärarlönelyftet, som kom i höstas, var att de lokala arbetsgivarna skulle skjuta till medel, men det har regionen inte gjort, säger Gunnel Ahlgren.

Regionen måste också göra insatser för att minska arbetsbelastningen tycker Gunnel Ahlgren. Hon tycker att det är viktigt att arbetsgivaren är lyhörd för behoven av fler vuxna i skolan:

– Behoven varierar och om lärare och skolledare säger att det behövs fler vuxna i någon verksamhet måste de lita på att det är så.

Vad gör lärarna som inte är i skolan?

Yrkeslärare och lärare i praktiskt estetiska ämnen är två av de grupper som i störst utsträckning jobbar utanför skolan. Bland yrkeslärarna rör det sig om närmare 40 procent och många av dem rör sig fram och tillbaka mellan yrket och läraryrket.

Bland de lärarutbildade som har lämnat skolan finns det enligt SCB en relativt stor yrkesspridning. De som är utbildade till yrkeslärare och fritidspedagoger arbetar ofta som vårdbiträden eller skötare. Många lärare arbetar också inom offentlig förvaltning. En stor grupp jobbar också med olika typer av företagstjänster.

Källa: "Frånvarorapporten" från Lärarförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om