Så kan bron se ut

Bygg en bro till Fårö. Nu tar Vägverket på nytt upp den fråga, som diskuterades hett för drygt tio år sedan. Då röstade Fåröborna nej, men nu är förhoppningen att debatten tas upp på nytt.

Gotland2005-04-15 06:00
Brofrågan kan vara aktuell att ta upp på nytt i Vägverkets kommande länsplan för åren 2008 till 2015.
- Det är vår skyldighet att väcka den här frågan igen, säger Sven Ahlström på Vägverket region Stockholm.
Han berättar att det inom en snar framtid kan bli fråga om att byta ut eller rusta upp färjorna, vilket gör det aktuellt att ta upp brofrågan igen.
Att bygga bron skulle kosta cirka 300 miljoner kronor. Kostnader för färjeverksamheten uppgår i dag till 18 miljoner kronor per år.
- Vi vet att det är samhällsekonomiskt lönsamt med en bro, säger Sven.

Nej till bron
Förslagen ser ut som tidigare. Antingen att bygga en ny väg väster om samhället eller låta trafiken gå i princip samma väg som den gör i dag, genom Sundsvägen.
Sven var med året 1996, då politikerna valde att följa Fåröbornas önskan, enligt en enkätundersökning, att låta färjan vara kvar. Frågan lades på is, men nu är den alltså väckt igen.
- Det var väntat att frågan skulle komma tillbaka, säger Majvor Östergren, boende på Fårö med arbete i Visby.
Då röstade hon nej till bron. För att kunna ta ställning till det här på nytt, efterlyser Majvor konsekvensanalyser från liknande situationer i landet. Hon vill bland annat veta om det kan påverka servicen, som affärer och skola på Fårö.
Fördelen med färjan, tror Majvor, är att den bidrar till en naturlig begränsning av turister. Men å andra sidan skulle en bro vara positivt för dem som pendlar till arbetet.
- Färjan är ju också ett antal arbetstillfällen. Det är ingen lätt fråga, säger hon.
- Det är en väldig skillnad i restid, att åka fem kilometer på land och vatten. Dessutom blir det en del väntetid. Det kostar i tid, säger Ronnie Lundin, en av dem som under 1990-talet stod på barrikaderna för ett bygge av bron.

Ja till bron
Då var han fast boende på Fårö, men efter nej till bron från majoriteten av de boende på ön, flyttade han till Slite. Han tror att de som till slut tröttande på pendlandet med färjan, också lämnade ön och att resultatet av en ny debatt därför kommer att bli samma som tidigare. Det vill säga om det är Fåröborna, som inbjuds till en ny omröstning.
Ronnie anar att fastighetspriserna också har betydelse för vilken ställning man tar. En bro skulle göra Fårö mer lättillgängligt och kanske mindre exotiskt.
- I dag är det hopplöst att köpa hus där, säger Ronnie, som gärna skulle flytta tillbaka dit en dag, kanske som pensionär.
Om det blir en ny omröstning i frågan, anser Ronnie att samtliga gotlänningar ska få säga sitt. Men i samma andetag gör han en liknelse med vilket vägbygge som helst och menar på att man inte frågar folket då.
Majvor anser dock att det är de som bor där året om, som ska ha den tyngsta rösten. Hon tycker att det allt för ofta tas beslut med perspektiv utifrån.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om