– Vi tycker att de här frågorna måste tas om hand på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Miljöpartiets ordförande på Gotland, Isabel Enström.
Med på rundabord-samtalet på fredagen fanns bland andra representanter från LRF, Villaägarna, Ekoturismföreningen och riksdagsledamoten Gustav Fridolin (MP).
Det de hade gemensamt var inte att säga nej till mineralutvinning utan snarare att anpassa den till dagens verklighet.
– Minerallagstiftningen är en ålderstigen lagstiftning och vi behöver en utredning om hur vi ska hantera de här frågorna, säger LRF:s ordförande på Gotland, Anna Törnfeldt.
Saknar dialog
Kalkbrytningen på Gotland och konflikten i Ojnareskogen är ett exempel på hur det inte ska fungera, menar hon. Det har inte varit tillräcklig dialog mellan olika parter. Bland hennes medlemmar finns både de som jobbar på Nordkalk och de många lantbrukare som är rädda för att vattenkvalitén försämras om Nordkalk börjar bryta i Bunge.
Språkröret och riksdagsledamoten Gustav Fridolin hakar på att anser att det är dags att gruv- och mineralnäringen inte ska gå före andra näringar längre. Den industrin måste kunna samsas bredvid mer långsiktiga näringar, som jordbruk och turism.
– Som jag har förstått det har debatten om Ojnare handlar mycket om naturvärden eller jobben. Men det handlar också om hotet mot en av öns största näringar, jordbruket.
För att jordbruket ska fungera är vattenfrågan central, menar Gustav Fridolin.
Jobs om ekoturismen
En av de inbjudna till samtalet var också den gotländske ekoturism-företagaren Per Jobs. Han verkar inom fiskenäringen och är direkt berörd av besluten om gruvdrift i norra Sverige, eftersom hans företag har verksamhet även där. Han vill, som representant för ekoturismföretagen, se en långsiktig nationell strategi för ekoturism och tycker att det är dags att man ser den turismen som en industri jämförbar med andra industrier, exempelvis gruv- eller kalknäringen.
– Och det vi säljer på är de obrutna, orörda områdena.
Det konkreta resultatet av dagens runda-bordsamtal hoppas Miljöpartiet ska bli debattartiklar och inspel inför riksdagens motionsperiod.