Men det är inte ovanligt att man blir passiv, grips av panik eller helt enkelt inte vet vad man ska göra.
- Jag har faktiskt en helt färsk historia som exempel på när folk är för passiva, berättar Tord Thuresson, Svenska livräddningssällskapet (SLS) Gotland, som arbetar ute på Tofta strand.
- Vi har inte ofta problem på Tofta strand med folk som är berusade men i det här fallet var det en kille som var det. Han låg på sidan, med mun och näsa rakt ner i sanden och fick inte luft. Det enda man hade behövt göra var att lägga honom så att han kunde andas och se till att luftvägarna var fria. Omgivningen larmade oss istället för att själva ingripa direkt.
Det viktiga vid badolyckor är att reagera snabbt. Tidsaspekten är oerhört viktig.
- Det klassiska man brukar tala om är att hjärnan klarar sig utan skador i cirka 5 minuter men det är också beroende av badtemperaturen, säger Tord Thuresson. Jag tror det är en svensk kille som finns med i Guinness rekordbok som varit under vatten i 40-45 minuter och överlevt. Men då var vattnet iskallt.
Tord Thuresson rekommenderar alla att gå en första-hjälpen kurs och utbildning i hjärt- och lungräddning.
- Det är viktigt att folk bryr sig. Tänk på att du går inte kursen för egen del, du kan ju inte rädda dig själv men du kan rädda andra.
Livräddningsråd när det gäller barn:
1. Larma omgivning eller 112 om olyckan.
2. Se till att du själv inte blir neddragen i vattnet.
3. Få upp barnet ur vattnet och påbörja hjärt- och lungräddning om barnet ej är vid medvetande. Lägg personen på hårt underlag.
4.Gör 5 in blåsningar i munnen. Kläm åt näsan och böj huvudet bakåt. Du behöver inte själv ta djupa andetag och blåsa in i barnets mun. Det räcker med den luft du har i munnen. Om du kan: gör inblåsningarna redan när barnet är i vattnet alltså så tidigt som möjligt.
5. Tryck ner bröstkorgens nedre hälft cirka 5 cm med raka armar. Tryck snabbt, cirka 100 tryck per minut. På små barn använd två fingrar istället för händerna.
6. Varva 30 tryck med 2 inblåsningar. Fortsätt tills räddningstjänsten kommer.
(Källa: www.dinsakerhet.se)
Så kan du skapa ett lyckligt slut
För några dagar sedan var en 4-årig pojke pojke nära att drunkna på Gotland i vattenlandet på Kneippbyn. Historien slutade lyckligt tack vare att flera agerade på rätt sätt.
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Läs mer:
www.slsgotland.se
www.dinsakerhet.se
Här kan du lära dig mer om:
Vattenlivräddning
Hjärt och lungräddning
Hjärt och lungräddning av barn
Utströmmar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!