Så kan polisen rädda fler liv

Ett åttiotal av den gotländska polisens anställda har den här veckan utbildats i ett nytt livräddningskoncept. Konceptet bygger på det faktum att polisen är i tjänst dygnet-runt och därför snabbt kan rycka in och rädda liv.

Rickard Hägbom (t.v.) och Peter Bjurén, koorrdinator och huvudinstruköter för SALSA/livräddning region Stockholm.

Rickard Hägbom (t.v.) och Peter Bjurén, koorrdinator och huvudinstruköter för SALSA/livräddning region Stockholm.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2015-02-06 12:08

Polisen i Stockholm har sedan flera år tillbaka samarbetat med Södersjukhuset med s. k. SALSA-larm (Saving Life In Stockholm Area). Eftersom polisen på Gotland i år tillhör Stockholm så införs SALSA-larmen även här. Utbildningen gör att de gotländska poliserna kan påbörja livräddning direkt och att 5 av polisens bilar, eventuellt 6, kommer att ha en hjärtstartare.

–Vi kommer inte att ta över ambulansens roll utan det här är ett sätt att få igång ett hjärta som stanna och öka möjligheten att rädda liv, säger Rickard Hägbom, instruktör hos polisen.

Han beskriver utbildningen och de nya hjärtstartarna som efterlängtade men även om fler liv förhoppningsvis kommer att kunna räddas så uppmanar han alla gotlänningarna och företagare att utbilda sig i hjärt- och lungräddning och att skaffa hjärtstarare.

–Ju fler som utbildats i HLR och ju fler hjärtstartare, desto fler liv kan räddas, säger Rickard Hägbom.

I Stockholm i dag även sms-livräddare, frivilliga som via sms larmas om var en olycka skett.

–Jag hoppas att det införs även på Gotland, det är en teknikfråga, för det är otroligt effektivt! I Stockholm överlevde förra året 110 person genom SALSA-larm och nästan hälften av dem genom sms-livräddare, säger polisinspektör Peter Bjurén som står bakom polisutbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!