Så kan smittspridningen utvecklas i vår

För tredje veckan i rad har Gotland en fördubbling av antalet smittade. Toppen för smittspridningen kan komma under april och den brittiska mutationen vara dominant även här, enligt Folkhälsomyndighetens senaste scenario.

"Det är långtråkigt att vara i en pandemi", säger smittskyddsläkare Maria Amér, men konstaterar att vi måste fortsätta hålla i råd och restriktioner.

"Det är långtråkigt att vara i en pandemi", säger smittskyddsläkare Maria Amér, men konstaterar att vi måste fortsätta hålla i råd och restriktioner.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-03-09 11:45

Smittspridningen har återigen ökat på Gotland. Under förra veckan, vecka 9, bekräftades totalt 68 nya fall av covid-19, vilket är en dubblering mot vecka 8 då 32 fall rapporterades. Det är i sin tur en dubblering av antal fall jämfört med vecka 7.

– Det är väldigt likt mönstret vi såg kring höstlovet. Det är nu en oroande utveckling som började redan innan sportlovet, säger Maria Amér, smittskyddsläkare.

Det är ingen åldersgrupp som just nu sticker ut, utan smittspridning sker i olika åldrar.

– Den minskning vi såg under jul och nyår var en konsekvens av att vi respekterade råd och restriktioner. Minskningen beror inte på viruset i sig utan på hur väl vi lyckas hålla avstånd och begränsa nära kontakter. Släpper vi på detta sprider sig smittan, så det är läge att ta till sig råd och restriktioner igen och vara extra noggranna, säger Maria Amér.

Folkhälsomyndigheten har presenterat nya scenarier för smittspridningen fram till 31 maj. Den ena beräkningen för Gotland visar en fortsatt ökning med en smittotopp i slutet av april, med omkring sju fall per dag innan spridningen mattas av. I scenario två infaller toppen i början av april med cirka 12 nya fall per dag, och sedan successivt minskar. '

Gemensamt för de båda är att den vanliga varianten av viruset, som än så länge dominerar på Gotland, minskar medan det muterade viruset tar över och ökar.

– Man har både nationellt och internationellt sett övertygande tecken på att den brittiska mutationen har förmågan att ta över i olika länder, och därför förväntar man sig samma mönster även här, säger Maria Amér, och poängterar att scenarierna inte ska tolkas som prognoser, utan en möjlig utveckling.

Den brittiska mutationen har större benägenhet att spridas, men det är inte helt klarlagt vad det beror på.

– Basen i hanteringen även av den brittiska varianten är de åtgärder vi redan har på plats, att hålla avstånd och att begränsa sina nära kontakter. Det är långtråkigt att vara i en pandemi och det tar tid innan det är över, men våra råd och restriktioner är nu ännu viktigare, säger Maria Amér.

På Gotland har nu drygt 11 000 vaccinationer gjorts, och man börjar kunna se en viss effekt.

– Vi har färre fall av spridning inom äldreomsorgen, det kan vi nog säga är en effekt av vaccinet som är väldigt hoppfull.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!