Det var för cirka sex år sedan som Hushållningssällskapet drog igång Matverkstan i skolbyggnaden på Lövsta. Där finns lokaler som är tänkta för mindre produktioner och/eller utveckling och testförsäljning av nya produkter. På Matverkstan kan man laga vad de kallar för "säker mat". Produkter som det är tillåtet att sälja till allmänheten.
- Det vi erbjuder är en schysst lokal, den är kanske inte helt optimal men den är ett alternativ till ett eget kök, säger Riina Noodapera vid Hushållningssällskapet.
- Om du till exempel levererar till en butikskedja så kräver de att du ska kunna redogöra för ett eget kontrollprogram där du ska kunna beskriva flödet på det du tillverkar, säger hon. Då gäller det att ha en lokal som är avsedd för produktion och det är inte ditt eget kök. Dessutom kan man genom oss på Hushållningssällskapet få hjälp med goda råd samt information kring vad som krävs av dig som producent ur hygien- och produktionssäkerhetsperspektiv.
Hushållningssällskapet på Gotland, LRF Gotland och turistnäringen är de parter som deltar i projektet "Mat och upplevelser i sydöstra Sverige". Projektet riktar sig till småskaliga livsmedelsföretag och turistföretag som vill utveckla maten som en del av upplevelser för besökare av bland annat Gotland. Det gör att förutom den starthjälp som Matverkstan kan ge för dem som vill komma igång så finns det dessutom möjlighet till fyra timmars gratis experthjälp inom matupplevelseprojektet för till exempel produktutveckling.
Riina Noodapera hoppas att Matverkstan ska vara till en god första hjälp för dem som kanske så småningom vill dra igång en något större produktion. Att verkstan bidragit till ytterligare etableringar är ett faktum.
- Biodlarna är ett intressant spår, de började här och nu har de byggt en egen produktionslokal i en annan byggnad här på Lövsta. Några somrar har vi haft långtidsuthyrning till ett företag som tillverkade och sålde baguetter i hamnen. Andra exempel är två företag, Widegrens och Gutö delikatesser, som är här och producerar regelbundet.
Kvickkyl
Bland kökets utrustning kan nämnas, förutom spis och ugn även så kallad kvickkyl som snabbt kyler ner maten, frysmöjligheter, vakuumpackare, diskmaskin, en förpackningsavdelning och en så kallad processdel där man blandar, väger och formar sina produkter. Övrigt som finns är avsvalningsskåp, köttkvarn, stor kokgryta, kombiugn, vakuumpackare och fyllningsmaskin. Bland annat.
- För att hyra verkstan bör man vara egen företagare och ha genomgått någon typ av grundläggande hygienutbildning, ha sunt förnuft och kunna hålla rent omkring sig. Producerar du större mängder till försäljning behöver du ha kontakt med Miljö- och hälsoskyddskontoret, avslutar Riina Noodapera.