Hon är samordnare för den grupp inom regionen som arbetar med att organisera hur vaccinationen av den gotländska befolkningen ska gå till.
– Som jag uppfattar det ska både vaccinet och besöket på vårdcentralen vara kostnadsfritt. Att man inte har råd, ska inte vara avgörande, säger Christine Senter, som berättar att Gotland inte har några egna regler utan rättar sig efter de nationella riktlinjerna.
När vaccinet kommer till Sverige ska det fördelas proportionellt utifrån befolkningen.
– Då börjar vi vaccinera direkt. Det kan bli redan i januari.
Personer som bor på särskilda boende för äldre eller som har hemtjänst och vuxna som bor med dem kommer i första hand liksom personal som möter sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.
På Gotland är det fler personer som är äldre än riksgenomsnittet vilket innebär att det är många som kommer i första kön för att vaccinera sig mot covid-19. Det är knappt 12 000 gotlänningar som är 70 år och äldre. Till det kommer dem som ingår i olika riskgrupper på grund av sjukdom.
– Jag vet inte hur många det är. En internationell inventering visar att det handlar om cirka 500 000 i hela landet och nedbrutet till Gotland skulle det vara cirka 3 000 individer, säger Christine Senter.
Personal på äldreboende och i hemtjänst är också många till antalet.
– Vi är inte inventerat klart hur många det är än, säger hon.
När allmänheten kan räkna med att få vaccinera sig är oklart.
– Det kan bli före sommaren men mera troligare är att det kommer igång till hösten.
Vaccinationerna kommer att ske på vårdcentralerna.
– Det blir bokade besök. Vi vill vara säkra på att det inte är fler i lokalen än nödvändigt. Dessutom blir det två doser och då är logistiken lite klurigare, säger Christine Senter och berättar att det i vissa fall kan bli tal om att vaccinera på äldreboenden för dem som inte kan ta sig till en vårdcentral.
För gruppen som organiserar vaccinationen har säsongsinfluensan varit som ett genrep och där har man fått erfarenhet med att rigga en organisation som ska kunna hantera olika delar som logistik och distributionskedjan.
– Vi har vaccinerat väldigt många och det har fungerat bra. Säkert och effektivt, berättar Christine Senters och säger att målet är att erbjuda alla på Gotland vaccin mot covid-19.