Idag, måndag, börjar höstterminen för öns elever. Lärarna har varit på plats en vecka redan, och planerat för en termin som kommer att genomföras på plats i skollokalerna. Under pandemin har undervisningen för gymnasieeleverna och till viss del högstadieelever växlat mellan när- och distansundervisning.
– Personalen har lagt mycket tid på att diskutera hur man kan göra återgången till skolan så bra som möjligt. Det absolut viktigaste är att lärare och rektorer för en dialog kring hur terminstarten smittsäkras och att det finns en riskbedömning. Om det finns lärare eller personal som är orolig är det viktigt att cheferna tar det på största allvar, säger Linda Rung, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.
Hon säger att det även vanliga år, utan pandemi, är vanligt att förkylningar och andra smittor bryter ut några veckor in på terminen, när elever och personal samlas igen.
– Därför är det jätteviktigt att vi fortsätter att hålla avstånd och följer restriktionerna. Att lärarna också kan fortsätta att arbeta hemifrån den tid de inte har undervisning i klassrum är jätteviktigt.
Inför terminsstarten kommunicerar Region Gotland ut på bred front till medarbetare, chefer och föräldrar att pandemin inte är över.
– Allt det vi lärt oss under året ska vi fortsätta att hålla i, exempelvis att vi har separata ingångar, handtvättslussar och glesare i bänkraderna. Vi ska hjälpas åt, följa läget och hoppas att det räcker, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör, Region Gotland.
Han ser stora fördelar med att eleverna nu får återgå till skolan.
– Det finns ett stort sug och ett stort behov av att komma tillbaka. En del har känt sig ensamma och längtar efter klasskompisarna och många behöver stöd av lärare på plats.
Skulle läget försämras och smittspridning ske på skolorna finns det möjlighet att fatta nytt beslut om fjärrundervisning.
– Då för jag och smittskyddsläkare Maria Amér en dialog och gör det som behövs, säger Torsten Flemming.
I förra veckan meddelade Lärarnas riksförbund att de vill att barn från 12 år ska få möjlighet att vaccineras mot covid-19. I dag är det bara möjligt för unga från 16 år. Folkhälsomyndigheten säger att de utreder frågan.
– Jag har ingen synpunkt i den frågan. Vi driver att lärare ska få vaccinera sig på arbetstid utan inkomstbortfall, säger Linda Rung.