Så länge stannar snön på Gotland

Under morgonen möttes många gotlänningar av snö utanför fönstret. Men den ser inte ut att bli långvarig. "Det mesta kommer att få ge vika", säger meteorologen Sofia Söderberg.

Måndag förmiddag i Roma.

Måndag förmiddag i Roma.

Foto: Johan Wibäck

Gotland2021-11-22 11:44

Under söndagskvällen drog byar av blötsnö in över Gotland och under natten tryckte kallare luft på norrifrån och nederbörden övergick till snöfall.

– Snön la sig främst på delar av nordvästra Gotland, där det blev ett mätbart snödjup på någon centimeter, konstaterar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Läsarbilder från måndagsmorgonen visar dock på upp till tre centimeter.

Hur länge stannar då snön?

– Det blir nog inte så länge, säger Sofia Söderberg.

Redan under måndagen drar mildare luft in över Gotland.

– Det blir några plusgrader. Sedan blir det vind på det, och i kväll ser det ut att bli snöblandat regn. Så den mesta snön kommer att få ge vika.

Under måndagen var det rejält halt på vägarna på sina håll. Morgontrafiken på tisdagen ser ut att bli mer hanterbar, men lokalt kan det vara fortsatt halt.

– Så man ska absolut vara försiktig på vägarna, säger Sofia Söderberg.

Tisdagen ser i övrigt ut att bli bjuda på en del sol och några plusgrader. På onsdag väntas upp mot sju grader, torsdagen likaså.

– Onsdagen inleder med ett uppsprucket molntäcke, sedan mulnar det på och blir blåsigt. Torsdagen bjuder på sammanhängande regn.

Mot fredagen drar kallare luft in över Gotland igen.

Vintermorgon i Roma.
Vintermorgon i Roma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!