Så lever studenterna

Gotland är årets studentkommun men hur ser studenternas vardag ut?

Gotland2007-05-03 06:00
Gotland är Årets studentkommun. Det var högtidlig utnämningen för en tid sen.
I högskolans vardag märks inte utnämningen så mycket.
Röster bland studenterna: Utnämningen är en fjäder i hatten och pr för högskolan här, kanske söker en del hit till hösten för att utnämningen är belägg för nåt bra. Hoppas fler söker hit.
Studenterna berömmer högskolan för närhet, små klasser, nära kontakt med lärare och annan personal, här hjälper folk varandra.
På minussidan nämns kommunikationerna med fastlandet, för få studenter, stökigt på studerarplatserna på biblioteket.
Marie Oscarsson och Sofia Wallén, båda från Göteborg och studerar tredje året på programmet International business relations. Båda bor i studentlägenheter på Mejerigatan.
Maria hamnade här bland annat för att hon sökte internationellt program.
- Här är helt rätt, säger hon. Jag har tidigare pluggat i Stockholm och New York och sökte mig till nåt mindre. Närheten till lärarna, man kan prata med dem i matsalen och vid andra tillfällen, de ställer upp.
- Det som lockade mig var bland annat att man kan plugga just här men att examen utfärdas vid Stockholms universitet, säger Sofia Wallén.
Däremot tycker hon det är stökigt när hon vill sitta och läsa på Almedalsbiblioteket. Allmänna utrymmen, bland annat för barn, ligger för nära.
- Vår målgrupp är inte prioriterad där, säger hon.
Båda tycker det är för lite företagskontakter med deras program. Det finns, men skulle kunna vara mer.
Sofia och Marie nämner också att det är dyrt att åka hem till västkusten, brukar bli till storhelgerna. Sofias kompis, som pluggar i Glasgow, har billigare hemresor till Göteborg, än hon har från Gotland.
- Nu gäller det att göra nåt av det här med Årets studentkommun, säger Sofia och Marie hoppas det blir fler sökande hit.

Bra med mindre plats
Pierre Helgesson, Hässleholm, och Fredrik Nyman, Stockholm, jobbar med sina c-uppsatser i företagsekonomi. Utnämningen till Årets studentkommun har de märkt genom affischer. Ingen av dem är kåraktiva.
Båda talar om "lyftet" i fjol.
- Då började läraren Adri de Ridder, säger Fredrik. Han kan och har gjort så mycket.
Fredrik ville till ett mindre ställe och plugga och Pierre ville bort från Hässleholm.
- Det fanns bra program här, säger Pierre. Jag sökte till Lund och Göteborg, men valde Visby även om det är besvräligt när han skall åka hem. Det blir färjan till Oskarshamn och sen bil.

Fler museer
I vårsolen utanför högskolan går Sofia Karlsson Katrineholm, och Sebastian Svensson, Karlskrona. Sebastian märkte av Årets studentkommun när det var tårta och fest vid utnämningen. Han studerar Speldesign och programmering medan Sofia valt Föremålsantikvariskt program - det finns bara här.
- Det är verkligen rätt ställe, men det finns för få museer här även om samarbetet med Fornsalen är bra, säger hon

Alla hjälper varandra
Roja, Shams, Umeå, Pernilla Pettersson, Barsebäck. och Annika Ormsberger, Nacka, sitter i Annikas studentlägenhet på Mejerigatan och arbetar med c-uppsatser. De pluggar alla tre på International business relations för tredje året. I fjol valde de en termin i Uppsala, men Visby "vinner" i jämförelse.
- Här är det små klasser och hjälpsamma personer, säger Annika.
- Här ställer alla upp för alla, utan konkurrens, säger Roja.
- Utbildningen här är bra, säger Pernilla, man får sätta det framför det sociala livet.
Roja trivs men efter tre år här vill hon ha mera puls. Så nästa år blir det Stockholm, storstaden som kan ge mer.
Alla tre berömmer lärarna här även när man jämför med "överkvalificerade" lärare i Uppsala.
Men ö-läget är nackdel när man vill iväg härifrån, det blir för stora projekt, inte bara att sticka iväg några timmar.
Studentboendet på Mejerigatan gillar de. Snabbt bredband och bra vaktmästare. Också betydande komponenter i Årets studentkommun.
Fakta/högskolan
Hela studenten, hela vägen är devisen för Högskolan på Gotland. Högskolan här etablerades 1998. Antal studenter 2006: 4 384, helårsstudenter: 2 145. 65 procent av helårsstudenterna är 25 år eller äldre. 57 procent är kvinnor. Av de 2 145 helårsstudenterna läser 1 242 fristående kurser och 903 läser program. 58 procent av totala antalet studenter läser på distans. Källa: Högskolans hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om