Visbybon Idun Vinterros blir snart av med sin bostad till förmån för sommargäster.
– Vi är några av alla de stackars människor som blir utslängda i juni och inte har någonstans att ta vägen.
Nu letar hon med ”ljus och lykta” efter en bostad till henne, dottern och deras två katter. I Facebookgruppen ”Lägenheter i Visby” fick hon syn på en annons från Bostadslistan på en lägenhet som skulle passa perfekt – en trea innanför murarna till ett överkomligt pris.
Bostadslistan är en tjänst som samlar annonser för hyresrätter. Vem som helst kan ladda upp en annons med ett objekt för uthyrning. För att komma i kontakt med hyresvärden krävs en prenumeration.
Idun Vinterros, som inte ville signera ett medlemskap, bestämde sig för att kontakta hyresvärden på egen hand. Hon skrev ut ett papper med information om sig själv och att hon sökte bostad. Men när hon begav sig till adressen för att lämna lappen i brevlådan upptäckte hon att den inte existerade.
– Gatan fanns men gatunumret tog slut typ femton nummer innan. Då blev det tydligt att det var en fejkannons.
Sedan dess har hon sett flera varningar för Bostadslistan i olika Facebookgrupper. Idun Vinterros, som blivit lurad tidigare, tycker att det värsta är att bluffannonserna utnyttjar folks desperation.
– Man tänker på hur underbart det hade varit att bo där, sen grusas hoppet.
Idun Vinterros är bara en av ett flera personer som Helagotland varit i kontakt med och som uppger att de på olika sätt blivit lurade av annonser på Bostadslistan.
På Facebooksidan ”Lägenheter i Visby” kan de över 6 000 medlemmarna både söka och hyra ut säsongs- och långtidsboenden på ön. Nästan vartannat inlägg i gruppen är annonser från Bostadslistan, som även står som administratör. På sin hemsida marknadsför de sig som en ”sökmaskin” för hyresvärdar och bostadssökande i hela Sverige.
Ytterligare en person som Helagotland pratat med berättar att hon fick se sin egen villa utannonserad.
– Det stod att vi hyrde ut en tvåa på övervåningen, vilket absolut inte stämde.
Kvinnan, som vill vara anonym, kontaktade då Bostadslistan och hotade att polisanmäla bolaget om annonsen inte togs ner. Ett dygn senare var huset borttaget från både Facebook och hemsidan. Hon har även vänner som varit med om samma sak.
– Jag tycker att det är grisigt att försöka luras. Men det här händer ju lite då och då, speciellt för oss som bor på Gotland. I dag måste man vara mer källkritisk.
Abonnemanget som krävs för att kontakta en hyresvärd via Bostadslistan kostar nio kronor de första fyra dagarna och övergår sedan till 349 kronor per månad. Många användare vittnar dock om svårigheter med att avsluta sina prenumerationer.
”Behöver du hjälp, så sitter vår kundservice alltid redo att hjälpa dig”, står det på Bostadslistans hemsida. Problemet är dock att varken nummer eller mejladress går att hitta.
– Vi ska givetvis titta närmare på saken och se om det finns något vi kan göra tydligare, sa Jan Revald, vd för Reva Group, när SVT granskade bolaget i oktober förra året.
Bakom Bostadslistan står bolaget Reva media. De har de senaste tre åren anmälts över hundra gånger, både till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden. Klagomålen handlar bland annat om bristande prisinformation, vilseledande marknadsföring och dålig information om prenumerationsvillkor.
I ett mejl till Helagotland skriver Bostadslistan att det kan förekomma felaktig information om en bostad från tredje part, men att feedback från användare och Konsumentverket tas på allvar och att förbättringar gjorts utifrån det.
”Med hänsyn till det så har vi en “fel i annonsen”-anmälan som uppmanar användare att anmäla om något ser fel ut. Likaså har vi självklart även rutiner internt för att kontrollera och uppdatera annonserna kontinuerligt så att de är korrekta.”
Kritiken kring svårigheter med att avsluta sitt abonnemang bemöter Bostadslistan med att det finns en fråga-svar på hemsidan som hjälper kunder med bland annat abonnemangsfrågor. Skulle den informationen inte räcka finns det en chatt tillgänglig samt möjlighet att registrera ett ärende för att få kontakt med kundtjänstavdelningen.
"Den stora majoriteten av våra användare är nöjda med tjänsten, trots detta är det självklart tråkigt att det finns de som inte är det."