Så många gotlänningar är överviktiga

En klar majoritet av gotlänningarna är överviktiga. Men man har också sett ett trendbrott bland öns barn, där ökningen stannat upp.

Väger tungt. De flesta gotlänningarna är överviktiga.

Väger tungt. De flesta gotlänningarna är överviktiga.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

GOTLAND2017-07-12 05:00

– Det är naturligtvis ett bekymmer och något vi är oroliga för, säger Cora Juniwik, folkhälsostrateg på Region Gotland om övervikten på Gotland.

Siffrorna bygger på den nationella folkhälsoenkät som Folkhälsomyndigheten gjort. Där har deltagarna uppgett sin vikt och längd. Utifrån det har man räknat ut deras BMI.

Enkätsvaren visar att sammanlagt 54 procent av gotlänningarna har övervikt eller fetma, jämfört med riksgenomsnittet på 51 procent. Av de 54 procenten har 38 procent övervikt och 16 procent fetma.

Men att Gotland skulle sticka ut tycker inte Cora Juniwik. Hon menar att skillnaden är liten, och att det är svårt att säga vad som ligger bakom det. Det är framförallt de gotländska männen drar upp statistiken.

– Männen sticker ut lite mer, och varför vet inte jag. Det kanske är att vi är en glesbygdskommun, säger Juniwik.

Anna-Karin Quetel är nutritionist på Livsmedelsverket, och hon har inte heller något svar på varför Gotland ligger något över snittet.

– Man tänker att man rör sig mer på landet, men det kanske inte är sant.

Den stora andelen överviktiga är inte heller något unikt för just Gotland. Stor tillgång på billig mat och minskad fysisk aktivitet i vardagen gör att stora delar av världen går åt samma håll.

– Hela världen går åt mer övervikt och fetma för att vi rör oss mycket mindre. Vi sitter väldigt mycket still, säger Cora Juniwik.

– Energibalansen är helt ur spel.

Anna-Karin Quetel delar bilden av att vi minskat på vardagsrörelsen. Trots att många av oss vet att vi borde röra på oss mer så gör vi inte det. Något som kan ha att göra med ren bekvämlighet.

– Vi är ju ganska lata av naturen, säger Anna-Karin Quetel.

Enligt henne är det klokt att sikta in sig på barnen för att minska övervikten i framtiden. Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket uppskattar att fetman kostar det svenska samhället 70 miljarder per år.

– Kan vi bara bromsa trenden har vi jättemycket vunnet, säger hon.

På Gotland har just det skett. De senaste åren har trenden stannat upp när det gäller barnen, något som glädjer Anna-Karin Quetel.

– Det är otroligt glädjande att se sådana exempel som Gotland där man har bromsat utvecklingen.

Även Cora Juniwik ser positivt på inbromsningen. Hon berömmer också arbetet som barnavårdscentralen och skolhälsan på ön lägger ner.

– Jag tycker att de gör väldigt mycket, säger hon.

Enkäten

Folkhälsoenkätens siffror gäller för perioden 2013-2016, och de som svarat är mellan 16-84 år.

38 procent av de gotländska deltagarna har uppgett att de har ett BMI mellan 25-30, vilket klassas som övervikt. 16 procent angav ett BMI på över 30, vilket räknas som fetma.

BMI

Förkortningen står för Body Mass Index.

Man räknar ut värdet med hjälp av längd och vikt.

Måttet passar sämre för muskulösa personer, äldre och barn.

Ett BMI på mellan 18,5 och 25 räknas som normalvikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!