Från årsskiftet fram till och med 11 maj har 193 förare på Gotland fått böter för hastighetsöverträdelse, visar statistik från polisen. Enligt Roger Nyd, poliskommissarie och stationsbefäl på Gotlandspolisen, är det ett ganska normalt utfall för perioden men fortfarande ett stort problem.
– Ju mer vi finns ute på vägarna desto mer kommer vi att bötfälla. De som har lite bråttom har en tendens att öka farten när man inte har sett polisen på ett tag, säger han.
14 av förarna körde så fort att de fick körkortet indraget. För att det ska ske måste föraren köra över 20 kilometer i timmen för fort på en 30-väg, och 30 kilometer i timmen över hastighetsbegränsningen på alla vägar med hastigheter över 30. Statistiken visar att det är något fler som får böter för fortkörning på landsvägar över 60 km/h, än de som kör för fort i tätorter med maxhastighet på 50 km/h.
– Det är rätt så jämnt fördelat. Sen ska man komma ihåg att hälften av alla bilister faktiskt håller hastigheten. Resten har en tendens att köra lite fortare, och ett fåtal kör så extremt fort att de blir av med körkortet, säger Roger Nyd.
Att ha bråttom får en del att trampa på gasen, men är egentligen helt onödigt.
– När vi stoppar folk som kör för fort säger de ofta att de hade bråttom till läkaren eller för att lämna barnen, men man tjänar så otroligt lite tid på att köra för fort. Det handlar om mellan en till två minuter om du kör en längre sträcka.
På Gotland sker upp till fyra dödsolyckor i trafiken årligen, enligt Roger Nyd.
– Många gånger är det helt onödiga olyckor. Det kan bero på bristfällig utrustning, dåliga däck eller för hög hastighet.
Ett annat återkommande problem i trafiken är förare som använder mobiltelefonen.
– Det ser vi alldeles för ofta och där skulle vi kunna ta långt många fler om vi haft resurser till det. Vi märker att de som kör vingligt ofta gör det eftersom de pratar i mobiltelefonen eller smsar. Jag kan inte förstå varför man inte skaffar en handsfree, då kan du hålla båda händerna på ratten och använda blinkers i korsningar, säger Roger Nyd.
Han vill även uppmana trafikanter att tänka på att hålla avstånd till fordonet framför.
– Vi har inte den där riktigt täta trafiken som finns i storstäder så det finns alla möjligheter att hålla avstånd.