Så många klarar uppkörningen och teorin på Gotland

Det är stora skillnader i landet sett till andelen godkända körkortsprov. Högst andel som klarar teoriproven kan Gotland uppvisa, men detsamma gäller inte för uppkörningen.

Det råder stora skillnader mellan olika delar i landet i hur stor andel som klarar körkortsproven.

Det råder stora skillnader mellan olika delar i landet i hur stor andel som klarar körkortsproven.

Foto: David Skoog

Gotland2023-10-24 06:45

Försäkringsbolaget Dina försäkringar har sammanställt ny körkortsstatistik från Trafikverket och konstaterar att andelen godkända körkortsprov sjunkit ordentligt de senaste 20 åren.

År 2000 godkändes 64 procent av alla körprov i landet och 73 procent av alla teoriprov. I år, fram till augusti, är andelen godkända körprov endast 45,3 procent och andelen godkända teoriprover endast 40,9 procent.

Men det är inte bara så att det är fler som inte klarar proven utan skillnaderna mellan Trafikverkets kontor i landet är också stora skriver Dina försäkringar i ett pressmeddelande. Särskilt påtagligt är detta då man jämför uppkörningsproven.

Högst andel godkända körprov återfinns i Östersund och i Luleå med drygt 61 procent godkända prov i år. I Helsingborg däremot blir endast lite drygt 33 procent av alla uppkörningar godkända. För Visbys del är den siffran 46 procent vilket gör att Gotland hamnar ungefär i mitten av tabellen.

– Kraven ska vara de samma oavsett var du kör upp, ändå ser vi dessa stora skillnader. Det är svårt att dra någon annan slutsats annat än att det är lättare att köra upp på vissa orter. Att trafikens komplexitet skiljer sig, kommenterar Victor Öberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar.

Skillnaderna gällande teoriproven är inte riktigt lika påtagliga. Här placerar sig Visby främst på listan med 49,9 procent godkända prov. Det kan jämföras med Farsta som återfinns längst ner på listan med endast 30 procent godkända teoriprov.

Att Gotland klarade teorin bäst i landet var också något som uppmärksammades tidigare i år. 

Att andelen godkända prov fallit så pass kraftigt de senaste åren har lett till att regeringen i våras tog initiativet till en utredning för att förbättra den svenska körkortsutbildningen. "Om körkortsaspiranterna klarade proven på första försöket skulle det kunna leda till lägre kostnader för Trafikverket och minskade köer till proven. Färre omprov skulle även minska kostnaderna för den enskilde", menade Landsbygds- och infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande när man gav Transportstyrelsen uppdraget att se över förarutbildningen.

Senast den 15 september 2024 ska Transportstyrelsen redovisa vad man kommit fram till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!