I en rikstäckande kartläggning gjord av Socialstyrelsen framgår det att minst 130 personer på Gotland lever i hemlöshet. Av dessa kategoriseras 23 stycken som akut hemlösa.
Cirka 75 procent av de akut hemlösa är i sin tur kvinnor. Anledning till överrepresentationen av kvinnor beror på att jourboende eller skyddat boende ingår i kategorin. Enligt rapporten skiljer sig dessa från övriga kategorier då de ofta går från ordnat boende till att befinna sig i hemlöshet då de inte kan återvända till ordinarie bostad.
– Nu har vi en helt ny målgrupp att utgå från. En kvinna med barn som bor i skyddat boende räknas också som hemlös. Det är en helt ny grupp med helt nya utmaningar. Det är en helt ny könsfördelning, säger Marica Gardell, socialdirektör på Region Gotland.
I tidigare kartläggningar har dessa boenden inte varit medräknade. Kvinnojouren Amanda på Gotland menar att det är positivt att dessa numera räknas med i statistiken.
– Allt som kan belysa är bra. Det blir ett bra verktyg för att utöva påtryckningar, säger Linda Ewald på Kvinnojouren Amanda.
Under pandemin ökade antalet samtal till landets kvinnojourer och enligt Linda Ewald syns ingen lättnad än.
– Det känns som att det hållit sig kvar och när Unizon kommer med sin årsstatistik kommer jag inte bli förvånad om det faktiskt ökat.
Unizon är ett riksförbund för över 140 icke-vinstdrivande kvinnojourer i Sverige och de släpper årligen en rapport om hur många samtal de fått in.
Kvinnojouren Amanda har inget eget skyddat boende och har ingen kontakt med kvinnorna efter de placerats i ett. Därför kan de inte ge en bild över hur statistiken visar sig där. Däremot har de akuta boenden för kvinnor som behöver skydd.
– Där har det varit en strid ström de senaste åren och 2023 var det 150 nätter som var belagda, säger Linda Ewald.
Hon tillägger med ett handfast råd till de som känner någon utsatt person:
– Det är jättesvårt att tvinga ett offer till något, men ge inte upp. Håll i och håll ut och visa att du bryr dig om dem. Känner du att det är något som inte lirar – våga stå kvar vid den kvinnan. Och om det är barn inblandat så kan man göra en orosanmälan. Det kan göras helt anonymt.
2018 gjordes den senaste kartläggningen, men en jämförelse mellan den och 2023 års kartläggning är svår att göra, eftersom de gjordes på olika sätt.
– Vi har ingen siffra men vi ser stora förändringar. Det är en helt ny könsfördelning, säger hon.
Bristen på bostäder pekas ut som orsak till hemlöshet i de flesta fallen, enligt rapporten. Marica Gardell instämmer:
– Den starkaste faktorn är brist på bostäder. Vi ser också att Gotland har en väldigt trång bostadsmarknad där människor som står långt ifrån bostadsmarknaden har svårt att få boende.
Hon menar att ökning av militär och universitetsstuderande gör det svårare för dessa människor att få boende. Det finns också fastighetsägare som är väldigt noga med att det inte ska finnas betalningsanmärkningar eller historik av störningar. Personer som befinner sig i hemlöshet har ibland svårt att leva upp till dessa krav. Socialförvaltningen får då svårt att lösa situationen de personerna, även om de har förstahandskontrakt att bistå med.
De allra flesta hemlösa har tak över huvudet, dock finns det några enstaka personer som socialtjänsten inte vetat var de befunnit sig under mätveckan.