Det är Plikt- och prövningsverket som i ett pressmeddelande går ut med information angående mönstringen för landets 18-åringar. I januari skickades underlaget till drygt 104 000 ungdomar födda 2003, och av dem har hela 96 procent svarat på frågorna. Men av dessa är det bara cirka 16 000 som kallas till mönstring, och i slutändan blir det bara 5 500 som faktiskt kommer att genomföra grundutbildningen med start sommaren 2022.
På Gotland kommer 90 ungdomar att kallas, 56 killar och 34 tjejer.
Plikt- och prövningsverket har satsat på information till landets unga om totalförsvarsplikten, och anpassat den till ungdomarnas värld. En chatbot i Messenger svarar på frågor angående mönstringen, och i Snapchat finns en lins där man kan få uppleva hur det är att mönstra.
– Totalförsvarsplikten är oftast något helt nytt för 18-åringarna. De kanske inte heller känner någon som har mönstrat och vet inte vad som händer under dagen. Det är en skyldighet att mönstra om man blir kallad och därför är det viktigt att alla är väl förberedda, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket.
I slutändan är det den med bäst förutsättningar för respektive befattning, såväl fysiska som psykiska, som väljs ut att genomföra grundutbildningen. Den som inte kallas men som ändå är sugen på att genomföra grundutbildning med värnplikt kan göra en egen ansökan.