Under tisdagen meddelade utbildningdirektör Torsten Flemming att Wisbygymnasiet återinför distansundervisning – till en viss del. En årskurs i taget kommer att undervisas hemifrån, vilket gör att två tredjedelar kommer att vara kvar på skolan.
– Eftersom smittspridningen ökar har vi fattat det här beslutet. Häromdagen var 300 elever hemma från gymnasiet. Men att stänga helt är inte aktuellt, många elever vädjar om att vi inte ska stänga, säger Torsten Flemming.
Beslutet börjar gälla från och med 19 november och gäller fram till jullovet, men det kan förlängas.
– Som utbildningsministern sa i helgen så finns en risk att vi behöver stänga skolor om vi inte får bukt på smittspridningen. Det vore väldigt dåligt för våra barn och unga, säger Torsten Flemming.
I dagsläget har 25 enheter inom den gotländska skolan drabbats av covid-19.
– Vi har inga klustersmittor, utan det handlar om enskilda fall. Men det är ändå många och vi vet inte om vi nått toppen, säger Torsten Flemming.
När en elev insjuknar i covid-19 ska läraren kontakta samtliga vårdnadshavare i klassen per telefon för att informera om läget.
– Det har varit väldigt uppskattat, att det inte bara kommit något meddelande på Schoolsoft som hälften missat.
Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten löper inte lärare, förskollärare och barnskötare större risk för att drabbas av covid-19 jämfört med andra yrkesgrupper. Ändå ligger sjukfrånvaron inom lärarkåren på Gotland på tolv procent.
– Det är klart att det finns en oro bland personalen. Och det finns jättemycket frågor, kommunikationsbehovet är enormt. Varje dag sitter våra kommunikatörer och uppdaterar vår FAQ (frequently asked questions/vanliga frågor), men det dyker upp nya frågor hela tiden som vi måste hantera.
Samtidigt som sjukfrånvaron är hög är det svårt att få tag i vikarier.
– Det försöker vi lösa bland annat genom att lärare går mellan två klasser, eller att man byter enhet. Hittills har vi löst det i samförstånd, det har skett frivilligt, säger Torsten Flemming.
Vad gör ni för att stötta lärarna?
– En bra kommunikationsplan är jätteviktig. Att du som lärare vet vad du ska svara på elevernas och föräldrarnas frågor. Det är helt okej att jobba hemifrån i den mån det är möjligt och vi förespråkar digitala möten. Lider man av en väldigt stor oro kan man få stödjande samtal.