På måndag startar den nya terminen på Uppsala Universitet Campus Gotland, och man gör det med totalt 978 nya studenter. I den siffran räknas såväl de som kommer att studera på grund- och avancerad nivå som de 220 internationella studenter som flyttat till Gotland från en mängd olika länder för att studera.
Enligt Petra Lindberg, kommunikatör på Campus Gotland, är antalet nya studenter något färre än förra året. Detta har dock en naturlig förklaring.
– Vi har haft två coronahöstar, och det man kunde se då var att fler sökte sig till studier eftersom det fanns en vikande arbetsmarknad. Så det är en nationell trend att det är något färre som väljer att studera den här hösten. Sedan kan man även konstatera att antalet studenter även hör ihop med utbildningsutbudet som man har, säger hon.
Så att antalet nya studenter minskar är inget som oroar er?
– Nej, inte alls. Vi tar emot ett rejält antal nya individer, så jag tycker att det ser bra ut.
Petra Lindberg säger att man är redo för den nya terminen, och att den traditionella välkomstceremonin även gör comeback i år efter några års pandemiuppehåll.
– Nu går vi tillbaka till hur vi har hälsat studenterna välkomna tidigare. På måndag kommer alla nya studenter först att marschera genom stan under ledning av kunskapens riddare, för att sedan ta plats i S:t Nicolai ruin där det kommer att hållas tal och spelas musik.
Just den första dagen på terminen beskriver Petra Lindberg som en högtidsdag för alla som jobbar på campus.
– Det är jättekul, för personerna vi möter är ju på många sätt i början av sin livsresa och med en stor utmaning framför sig.
Det finns dock ett stort mörkt moln för Campus Gotland och dess studenter, och precis som tidigare år stavas det; bostadsbrist.
– Vi pratar om bostadsbristen hela tiden, och vi inser att det kan vara en faktor som kan bli avgörande när man ska välja studier. Det är alltid besvärligt att hitta bostäder till de nya studenterna.
Är ni oroliga för att bostadsbristen kan påverka Gotlands rykte som studieort?
– Det är klart att den risken finns. Förutom det så innebär ju bostadsbristen även att det blir svårt att behålla studenterna efter avslutade studier, och de är ju en resurs som Gotlands skulle må bra av att ha kvar.