Så många viltolyckor inträffade under hela 2020

Under 2020 rapporterades det nästan lika många viltolyckor på Gotland som året innan.

Utslaget på ett år sker det nästan två viltolyckor om dagen på Gotland, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

Utslaget på ett år sker det nästan två viltolyckor om dagen på Gotland, enligt statistik från Nationella viltolycksrådet.

Foto: Ellinor Harrysson

Gotland2021-01-10 10:23

I statistiken från Nationella viltolycksrådet, NVR, framgår att antalet rapporterade viltolyckor på Gotland till och med den 30 december 2020 uppgår till 672. Det kan jämföras med året innan då 674 viltolyckor noterades. 

Av 2020 års olyckor handlar 667 fall om rådjursolyckor. Ett fall uppges vara en olycka med dovhjort och tre fall handlar om påkörda örnar. En av olyckorna klassas som "övriga djur".

– Jo, det är en ganska hög siffra, men det finns län som har det värre än vi, säger Linus Olsson, länsansvarig jägare NVR.

För 10 år sedan, 2010, rapporterades 182 viltolyckor på Gotland. 2015 hade siffran stigit till 451 olyckor. De senaste åren har antalet olyckor legat mellan 600 och 700 per år. 

– Det är en stor ökning. Det kan vara så att fler är medvetna om att man enligt lag måste rapportera in olyckan. Det är viktigt inte minst för att skadat vilt ska slippa ligga och lida. 

Senaste åren har det även anmälts olyckor med örn. Innebär det att örnolyckorna ökat?

– Det brukar vara någon örn varje år och jag tror att det är samma sak där – att inrapporteringen blivit bättre. Förr kanske man lät bli att rapportera för att man rädd att berätta att man kört på en örn. 

De senaste åren har det även rapporteras in olyckor med vildsvin till och från. Enligt Linus Olsson handlar det då om personer som trott sig ha kört på ett viltsvin – som ju inte finns på ön. När eftersöksjägaren sedan av naturliga skäl inte hittar något skadat vildsvin eller annat vilt så noteras ändå olyckan som vildsvinsolycka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!