TAXOR OCH AVGIFTER
Avfallstaxa
Tekniska nämnden beslutade vid sitt sammanträde i november att inte höja avfallstaxan på Gotland till nästa år. Den kommer därför att ligga kvar på cirka 850 kronor om året för den som bor i lägenhet och 1 200 kronor för boende i en- och tvåbostadshus.
Elnätsavgift
Geab – som ägs av Region Gotland och statliga Vattenfall – höjer vid årsskiftet elnätsavgiften på Gotland. Enligt bolaget kommer den genomsnittliga höjningen att landa på 35 kronor i månaden för den som bor i lägenhet och 189 kronor per månad för villaägare. Bolaget har då räknat med att en lägenhet har en förbrukning på 2 000 kilowattimmar om året, medan en villa har en förbrukning på 20 000 kilowattimmar under ett år.
Fjärrvärmepris
Utöver elnätsavgiften höjer Geab även fjärrvärmepriset till 2025. För de fjärrvärmekunder som har en energianvändning på mindre än 50 000 kilowattimmar om året innebär höjningen att priset stiget från 1 068 kronor till 1 206 kronor. Till det tillkommer en årsavgift på 356 kronor, vilket är en höjning med 41 kronor jämfört med i år.
För kunder med en energianvändning på över 50 000 kilowattimmar om året ökar priset från 1 085 till 1 226 kronor.
Vårdavgifter
Den 1 september i år höjdes avgifterna för hälso- och sjukvård inom Region Gotland. Ingen ytterligare höjning är aviserad till årsskiftet.
Vatten- och avloppstaxa
VA-taxan kommer inte att höjas ytterligare efter den höjning som genomfördes i november 2024. Avgiften för att ansluta sig till VA-nätet höjdes då från 285 000 till 313 000 kronor. Samtidigt höjdes brukningsavgiftens fasta och rörliga delar med 15 procent.
För en genomsnittlig villa innebär det att grundavgiften ökade med 305 kronor per år. För en lägenhet med egen mätare innebar det en höjning med 263 kronor, medan en lägenhet utan egen mätare fick en höjning på 226 kronor om året. Allt enligt regionens egna beräkningar.
Tandvårdstaxa
Ligger i nuläget kvar oförändrad.
Taxa för planbesked, detaljplaner och bygglov
Region Gotland har inte aviserat någon höjning av taxan för varken planbesked eller detaljplaner vid årsskiftet. Sedan den 1 juli 2024 kostar ett planbesked 29 448 kronor, oavsett om det är positivt eller negativt.
Ett standardförfarande för att ta fram en detaljplan kostar mellan 400 000–870 000 kronor, beroende på hur komplext ärendet är.
Inte heller taxan för bygglov kommer att höjas vid årsskiftet. Den senaste höjningen skedde den 1 juli 2024. Kostnaden ligger i sin grundform då på cirka 34 700 kronor för en- och tvåbostadshus inom detaljplanerat område, och cirka 54 000 kronor utanför detaljplanerat område.
Taxa för sotning och brandskydd
Sedan den 1 maj 2024 är taxan för sotning i ett permanentboende 625 kronor inklusive moms. Kostnaden för brandskyddskontroll i ett permanentboende är 1 076 kronor inklusive moms. Det är i nuläget oklart om taxorna kommer att höjas under året.
SKATTER
Energiskatt (el)
Varje år beslutar regeringen om en indexerad höjning av energiskatten. Under 2024 har den legat på 53,5 öre inklusive moms för varje kilowattimme. Vid årsskiftet kommer den att höjas till 54,9 öre inklusive moms. För den som bor i lägenhet innebär det en ökning på cirka 28 kronor utslaget på hela året, medan villaägare får en ökning på cirka 280 kronor. Det enligt samma uppskattning av förbrukning som Geab använder sig, och som redogjorts för ovan.
Bensinskatt
Den 1 januari sänks energiskatten på en liter bensin med 73 öre, men samtidigt höjs koldioxidskatten med 13 öre. Den totala sänkningen motsvarar alltså 60 öre litern.
Den nya skattesatsen gäller emellertid bara i ett halvår. Den 1 juli 2025 sänks energiskatten pers liter med ytterligare 32 öre. Regeringen har motiverat sänkningarna med att det innebär en kompensation för de prishöjningar som kommer ske i och med att reduktionsplikten också höjs den 1 juli.
Fastighetsskatt
Står kvar oförändrad, vilket innebär en skatt 0,75 procent för de allra flesta fastigheter.
Övriga skatter
Vid årsskiftet tillkommer såväl ett ytterligare jobbskatteavdrag som sänkt skatt på pension. Dessutom kommer jobbskatteavdraget inte längre att ”trappas av” ju högre din inkomst är. Eftersom dessa förändringar är komplicerade och beror på flera olika faktorer redogör vi inte för dem här.
BIDRAG, STUDIEMEDEL OCH HÖGKOSTNADSSKYDD
Försörjningsstöd/socialbidrag
Regeringen beslutade i november att räkna upp den så kallade ”riksnormen” för försörjningsstöd, även kallat socialbidrag, med 2,8 procent till 2025. Det faktiska försörjningsstödet består dels av riksnormen, dels av en behovsprövad del.
Ser man enbart till riksnormen innebär höjningen att försörjningsstödet ökar från 5 030 kronor till 5 180 kronor i månaden för en vuxen. Den summan ska täcka kostnader för bland annat mat, kläder, hygienartiklar och fritidsaktiviteter.
Barnbidrag
Den 1 mars 2018 höjdes det allmänna barnbidraget från 1 050 kronor till 1 250 kronor. Sedan dess har det legat på samma nivå. Det finns i nuläget inget beslut om någon höjning av barnbidraget under 2025.
Studiemedel
Du som studerar på exempelvis folkhögskola, Komvux eller universitet har rätt att söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). För heltidsstudier ligger summan i nuläget på 13 156 kronor per fyraveckors-period. Det kommer nästa år att höjas till 13 500 kronor.
För de allra flesta består studiemedlet av cirka 30 procent bidrag och 70 procent lån. Det innebär att du som tar studiemedel på heltid under 2025 får cirka 4 100 kronor i bidrag varje månad, medan du lånar ungefär 9 400 kronor. Räntan på lånet kommer under 2025 att ligga på cirka 2 procent.
Det finns flera olika sorters stöd att söka från CSN. Gå in på myndighetens hemsida för att läsa mer där.
Högkostnadsskydd för läkemedel
I dagsläget behöver du betala som högst 2 850 kronor för läkemedel under en sammanhängande 12-månadersperiod. Därefter tilldelas du ett frikort, vilket innebär att resterande läkemedel under perioden blir gratis.
Den 1 januari höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel till 2 900 kronor. Regeringen har emellertid lagt fram ett förslag om ytterligare en höjning under nästa år. Enligt det förslaget – som föreslås träda i kraft den 1 juli – skulle taket höjas till 3 800 kronor.
Högkostnadsskydd för öppen vård
Gäller alla typer av sjukvårdskontakter som inte innebär att bli inlagd på sjukhus – exempelvis besök hos sjuksköterska på vårdcentral eller en specialistläkare. I dagsläget behöver du betala som högst 1 400 kronor för sådan vård under en sammanhängande 12-månadersperiod. Därefter blir samtliga efterföljande besök under perioden gratis. Vid årsskiftet kommer taket att höjas till 1 450 kronor.
Högkostnadsskyddet för öppen vård gäller i hela landet. Det innebär att det inte spelar någon roll om du har sökt vård i en eller flera regioner – när du har nått taket så slår högkostnadsskyddet in oavsett.
Högkostnadsskydd för sluten vård
Gäller alla typer av vård som innebär att du läggs in. Högkostnadsskyddet för sluten vård ligger i nuläget på 130 kronor per vårddag och kommer att stå kvar oförändrat till 2025.