Stora skillnader i leveranserna av el från vindkraft

När det blåser kan vindkraften svara för hela Gotlands elbehov. Vindstilla dagar är dock ön kraftigt beroende av energikällor på fastlandet.

Gotland hade vid slutet av förra året 130 vindkraftverk.

Gotland hade vid slutet av förra året 130 vindkraftverk.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gotland2022-10-17 07:02

Vindkraft är en opålitlig källa, framhåller ofta de som förespråkar kärnkraft. Men hur mycket varierar produktionen från öns vindkraftverk?

För att svara på den frågan har Geab (Gotlands Elnät AB) tagit fram siffror för 2021 för GA. Förra året producerade vindkraften 448 GWh, tillräckligt för att klara 45 procent av öns elbehov. Produktionen är dock inte jämnt fördelad. Vissa dagar producerar vindkraften mer el än Gotland behöver, andra dagar nästan ingenting.

I slutet av juni 2021 njöt gotlänningarna av sol och värme på 25 grader. Det blåste nästan ingenting och vindkraften svarade bara för en bråkdel av öns energibehov. Vissa dagar behövde ön importera 98 procent av all elkraft via kabeln från fastlandet.

Omvänt var det i mitten av oktober. Ostadigt väder med lågtryck och regn. Det blåste över tio sekundmeter och under tre dagar, 20– 22 oktober, producerade öns vindkraft mer än Gotland förbrukar. Men även om oktober var den månad då vindkraften täckte störst del av öns behov blev det tvära kast i produktionen. Den 6 oktober svarade vindkraften för 65 procent av öns elbehov. Dagen efter bara 3 procent.

Enligt Geabs vd Kalle Blomberg är det en utmaning att hantera svängningarna.

– Med den ojämna produktion behöver elnätet planeras och utvecklas för att kunna hantera variationerna på ett stabilt sätt. De senaste årtiondena har elnätet på ön och el-förbindelsen till fastlandet utvecklats för att möjliggöra mer fossilfri elproduktion på ön, och kommer att fortsätta att utvecklas för att mer fossilfri elproduktion ska kunna anslutas till elnätet och för att säkra en stabil leverans av el, säger han.

Vindkraftens ojämna produktion kan kompenseras med att brukarnas användning blir mer flexibel.

– Vi tror att kunders flexibla användande av el kommer vara en viktig parameter i Gotlands energiomställning, säger Kalle Blomberg.

Något som kommer att bidra till ökad flexibilitet är övergången till timtaxa, det vill säga att man betalar det pris elen har vid tillfället man förbrukar den.

När timtaxa har införts, är det då bra att använda energislukande apparater när det blåser?

– Det märks att elpriset just nu påverkas mycket av tillgången på vind vilket kan ge incitament för dig som kund att använda mer el de dagar som det blåser. Det är även bra ur ett elnätsperspektiv att förbrukningen sker nära produktionen. Som kund på Gotland behöver man dock följa priset i elprisområde 3 och inte bara förlita sig på om huruvida det blåser på Gotland eller ej, säger Kalle Blomberg.

Han tillägger att även om det blåser behöver alla se över sin elanvändning och inte använda mer el än man behöver.

– Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd. Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning. Varje liten förändring gör stor skillnad om vi hjälps åt.

undefined
Kalle Blomberg, vd Gotland Elnät AB, säger att det är en utmaning att hantera svängningarna i produktionen, men att elnätet utvecklas för att kunna ta emot ännu mer fossilfri el.

Geab har inlett arbetet med att byta ut alla abonnenteras elmätare. Förutom att mäta förbrukningen per timme är de även förberedda för att mäta egenproducerad el. Det ska bli enklare att ansluta egna solceller.

Är el från solceller en mer pålitlig kraftkälla än vindkraften?

– Nej, inte direkt. Både sol och vindkraft är väderberoende med snabba variationer på grund av förändringar i vädret. Vi märker att solkraft tenderar att variera snabbare än vindkraften, solen kan snabbt gå i moln, vilket behöver beaktas i planeringen av elnät framåt, säger Kalle Blomberg.

Vindkraft på Gotland

Vindkraften på Gotland 2021, enligt Energimyndigheten:

Antalet verk: 130

Installerad effekt: 180 MW

Gotland hade 2021 lika många vindkraftverk som 2019. I hela landet ökade antalet verk med 320 under 2020 och med 456 förra året. Totalt fanns 4 754 vindkraftverket i Sverige vid slutet av 2021.

Energimyndigheten senaste prognos över energianvändningen och energitillförseln gäller för perioden 2020–2025. Den totala energianvändningen väntas öka från 499 till 519 terawattimmar (TWh).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!