Gotland har länge haft rykte om sig att vara ett rejält bilberoende län – men det finns anledning att nyansera den bilden en aning.
GT har sett på siffror från myndigheten Trafikanalys, som bland annat redovisar biluppgifter från besiktningen. Dessa kopplas även till var fordonen är registrerade.
Statistiken säger ingenting om hur mycket bil det körs på Gotland, men däremot en del om hur mycket gotlänningarna faktiskt kör, oavsett plats.
De tre senaste åren har en stor minskning skett, räknat per invånare, från 722 mil till 678 mil per år.
Vi kör fortfarande mer än rikssnittet – men vi närmar oss långsamt detta medelvärde. Och jämfört med det som kallas "liknande kommuner" ligger öborna faktiskt rejält lägre.
– Vi vet inte vad minskningen beror på. Ibland är det konjunkturkopplat, men inte alltid. Sedan finns ju klimatdebatten, men det är svårt att verifiera vilket genomslag den har fått, säger Anette Myhr på Trafikanalys.
Hon manar dock till försiktighet, när det gäller slutsatser kring siffrorna.
– Vi har många nysvenskar som kanske inte har skaffat bil än, det kan påverka det här. Bilen spelar fortfarande en väldigt stor roll i vårt samhälle, inte minst i glesbefolkade län, säger Anette Myhr.
Göran Erickson är Gotlands kontaktperson inom organisationen Motormännen, numera kallad M Sverige.
Även han kan endast spekulera, men den aktuella statistiken stämmer väl med hans allmänna känsla.
– Ja, det tycker jag. Om jag går till mig själv så kör jag absolut mindre än jag gjorde förr. Det kan ha med ålder att göra, vi har fler äldre på Gotland och då kör man kanske inte lika mycket.
Men även de yngres beteende kan spela in:
– Förr hann ungdomarna knappt fylla 18 innan de tog körkort och började köra, men det där verkar inte lika hett i dag.
Bensinpriset lär däremot inte vara en faktor, något Göran Erickson påpekar, då det gått både upp och ner de senaste åren.
En som förvånas av uppgifterna är Anna Rönnle på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, på Gotland.
– Ja, när vi mäter trafiken har jag inte märkt nån minskning. Men det kanske är så att vi har blivit bättre på att samåka och inte kör i onödan. Jag tror att elcykelns intåg spelar roll också, säger hon.
Anna Rönnle ifrågasätter samtidigt statistiken eftersom den bygger på bilbesiktning:
– Tänk på att nya bilar inte besiktigas på tre år. Och vi kör allt oftare nya bilar på Gotland numera.