På torsdagen presenterade Länsstyrelsen på Gotland fickboken "Kön spelar roll" som innehåller den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB, gällande kvinnor, män och jämställdhet på Gotland.
Statistiken utgår från regeringens sex jämställdhetspolitiska delmål, vilka är: makt och inflytande, ekonomi, utbildning, obetalt hem- och omsorgsarbete, hälsa samt att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Länsstyrelsen Gotlands jämställdhetsstrateg Sofia Nordström var den som höll i torsdagens presentation, och hon konstaterar att Gotland jämfört med resten av Sverige är hyfsat jämställt, men att det är långt kvar till faktiskt jämställdhet om man tittar på siffrorna.
– Vi sticker inte ut som dåliga på något sätt, men det finns ganska mycket förbättringspotential. Ett exempel är inkomstområdet, där vi är bättre än riket i genomsnitt, men där det ändå finns mycket kvar att göra för att nå jämställdhet, säger hon.
När det gäller just inkomst så tjänar män på Gotland i genomsnitt 307 000 kronor om året, medan kvinnor tjänar 269 000 kronor om året. Det kan jämföras med övriga Sverige, där män har en genomsnittlig årsinkomst på 365 000 kronor och kvinnor 292 000 kronor.
Ett område i "Kön spelar roll" som visar ganska nedslående siffror är kapitlet om våld. Statistiken visar bland annat att över 14 procent av öns kvinnor i åldersspannet 16-24 år känner oro för att bli misshandlade, och nästan 12 procent i samma kategori uppger i Nationella trygghetsundersökningen att de blivit utsatta för misshandel.
– Det känns verkligen oroväckande. Att bli utsatt för våld påverkar så mycket annat i ens liv, så jag skulle verkligen vilja se att krafttag tas när det gäller våld, och främst då våld i nära relationer, säger Sofia Nordström.
Det finns även ljuspunkter i statistiken. Gotlänningar är till exempel relativt duktiga på att dela upp VAB:andet, och när det gäller jämställdheten på gymnasieskolans program har en uppryckning skett sedan den förra rapporten kom 2016.
– Då var det tre program som nådde formell jämställdhet, vilket innebär minst en 40/60-fördelning mellan flickor och pojkar. Nu är det fem program som når upp till det, så det är ju en konkret förbättring.