Kartläggningen visar att landets regioner har satsat väldigt olika på lönerna för vårdpersonal.
Gotland hamnar så högt som på fjärde plats med en löneutveckling på 3,90 procent. Detta att jämföras med Kronoberg som hamnar i topp på 5.30 procent och Norrbotten och Västernorrland som ligger i botten av listan, med löneökningar på endast 1,99 respektive 2,20 procent.
Men hur bra är det egentligen?
Viktoria Vahlgren, ordförande för Vårdförbundet på Gotland, säger så här:
– Det är väl inte superdåligt och jag tänker att det går åt rätt håll, absolut. Däremot har vi ett yrkande i vårt avtal som togs i bruk 2019, där vi vill se en tydlig löneutveckling särskilt för yrkesskickliga, men där har vi inte fått gehör från arbetsgivaren fullt ut.
Hon tycker inte heller att medellönen för medlemmarna på Gotland, 36 248 kronor, är särskilt mycket att jubla över.
– Nej, det är det inte. Vi måste tänka på att i den summan ingår alla våra specialister och alla som har jobbat i många, många år och då är det verkligen ingen hög medellön. Det är också svårt att veta exakt vad det är vi ser i de här siffrorna, säger Viktoria Vahlgren.
Sett över riket är sammanställningen väldigt spretig med stora skillnader mellan regionerna.
Bottenskiktet, med löneökningar på 1,99 respektive 2,20 procent är till och med lägre än ”märket”, industrins framförhandlade procentsats för löneökningar som brukar vara vägledande för andra branscher. Glappet är stort till toppskiktet. Här finns Kronoberg, Östergötland och Jönköping där det totala utfallet från löneöversynen 2020 ligger runt fem procent.
– Att ha rätt utbildad personal på rätt plats är avgörande för vårdens kvalitet och är särskilt viktigt för patientsäkerheten. Den insikten har fått Region Kronoberg och en del regioner att satsa på våra medlemmar och det är klokt. Samtidigt ser vi regioner som år efter år har en allt för snål lönepolitik, trots att de har brist på rätt utbildad personal. De riskerar att få stora problem att bemanna vården framöver, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.
Lönerankingen avser de 55 000 medlemmar som arbetar för regionerna. Dessa medlemmar ingår i Vårdförbundets totala medlemsantal, (inklusive yrkesverksamma, studenter och pensionärer) vilket är över 114 000 medlemmar som finns inom regioner, kommuner, stat och privata företag.