Det gotländska elpriset skenar och är bland landets högsta. Enbart elnätsavgiften har höjts med 31 procent på fem år, vilket kan jämföras med rikssnittet på åtta procent.
GT har undersökt hur mycket den lokala elkoncernen drar in totalt sett – och hur mycket som går till ägarna.
Geab-gruppen består av Gotlands energi AB, Gotlands elnät AB och Gotlands elförsäljning AB. Rörelseresultatet för denna koncern ligger på omkring 180 miljoner kronor per år och totalt 905 miljoner de senaste fem åren.
Samtidigt har man gjort investeringar för 978 miljoner kronor under samma period.
– Alla kunder är med och betalar drift, underhåll och en successiv förnyelse av nätet, samt leveransförbättrande åtgärder, berättar elnätschefen Kalle Blomberg – och lägger till att antalet gotländska strömavbrott har halverats sedan 2015.
– Parallellt jobbar vi för att få mer kapacitet i nätet, men den kostnaden läggs på dem som har behovet: De som ansluter sig och de som kommer använda mer el i framtiden.
Geab ägs av statliga Vattenfall samt Region Gotland, till 75 respektive 25 procent. Ägarna har fått totalt 176 miljoner kronor i utdelning under femårsperioden.
– Men båda ägarna återinvesterar i vårt område. Gällande Vattenfall handlar det om regionnätet, säger Geabs vd Oskar Lindehejd.
– De har ju faktiskt investerat 350 miljoner i fastlandsförbindelsen de senaste åren, inflikar Kalle Blomberg.
Hur stor vinstutbetalningen ska bli bestäms av ägarna, även om det görs i samspråk med bolagen. 2016 blev det nollutdelning – något som kan bli aktuellt igen.
– Bolaget behöver ha en långsiktigt hållbar ekonomi och klara investeringar som på både kort och lång sikt innebär att elnätet, fjärrvärmenätet och produktionen av fjärrvärme, samt försäljningen av el, är stabilt och prisvärt för kunderna. Givet nuläget ser jag inte att utdelning är prioriterat eller önskvärt, säger åtminstone Filip Reinhag (S), som representerar regionen i Geabs styrelse.
Med allt detta sagt kvarstår ändå faktum: Elen är dyr för de gotländska kunderna. Geab har dessutom aviserat att nätavgiften kan höjas igen framöver.
– Jag har förståelse för att det känns så, samtidigt framgår det inte av de nationella jämförelserna hur mycket förutsättningarna kan skilja. Det är även tydligt reglerat hur mycket vi får ta betalt och vi håller oss inom den ramen, säger Kalle Blomberg.