Så mycket stiger fjärrvärmepriset på Gotland nästa år

Flera fjärrvärmeföretag runt om i landet har aviserat kraftigt höjda priser nästa år. På Gotland bestämdes fjärrvärmepriset för 2023 redan i somras.

Många fjärrvärmekunder i landet kan räkna med kraftigt höjda kostnader. På Gotland har man aviserat mer modesta höjningar av priset.

Många fjärrvärmekunder i landet kan räkna med kraftigt höjda kostnader. På Gotland har man aviserat mer modesta höjningar av priset.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gotland2022-11-25 17:04

På Gotland värms idag cirka 11 000 hushåll med fjärrvärme från Gotlands energi. Flertalet fastigheter återfinns i Visby, däribland Domkyrkan. Men även i Slite, Hemse och Klintehamn finns det bostäder och andra lokaler som värms med fjärrvärme.

Till skillnad från elkostnaderna som stiger och sjunker från dag till dag får fjärrvärmeföretagen endast ändra sitt pris en gång om året. Därtill hör att en sådan ändring måste aviseras minst två månader innan den träder i kraft.

På flera platser i landet ser det nu ut som att fjärrvärmekunder kan räkna med en rejäl höjning av priset nästa år. I förra veckan skrev till exempel Dagens Nyheter att Borlänge Energi aviserat en höjning på hela 25 procent. I snitt beräknas priserna i landet öka med nästan 5,5 procent.

Riktigt så häftiga höjningar blir det dock inte på Gotland.

– På Gotland ser det ganska bra ut om man jämför med resten av landet, säger Anna Ekman, fjärrvärmesäljare på Geab.

– Vi kommer inte att höja priserna för den mindre kategorin av kunder, det vill säga villor och mindre lokaler. De kommer fortsatt att ha samma pris 2023 som 2022. Kunder med större lokaler och verksamheter kommer att få en höjning på 1,9 procent. Det är information som vi aviserade redan i somras.

Hur kommer det sig att ni bestämmer priset så tidigt?

– Vi är med i det som kallas "Prisdialogen" och bjuder in våra kunder ganska tidigt på året och pratar om nuläget och hur det kommer att se ut framöver. Ett önskemål från våra kunder är att vi ska ha en tidig prisinformation så att de kan planera sina budgetar med mera. 

I kronor och ören kommer Gotlands energis aviserade höjning av fjärrvärmepriset att innebära att de anläggningar som förbrukar mer än 50 megawatt-timmar (MWh) per år kommer att få betala 960 kronor per MWh nästa år, jämfört med 942 kronor 2022. 

Det är ganska stora skillnader i landet. Hur kommer det sig att ni inte höjer så mycket?

– Alla bolag sätter priser utifrån sina egna förutsättningar. Gotlands Energis målsättning är att ha ett konkurrenskraftigt fjärrvärmepris jämfört med andra uppvärmningsalternativ.

I Nils Holgersson-jämförelsen av fjärrvärmepriser 2022 låg Gotlands energis prismässigt över genomsnittet i landet. Enligt jämförelsen var medelkostnaden för fjärrvärme i en typlägenhet 966 kronor i månaden. På Gotland låg kostnaden på 1 011 kronor per månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!