Bottenplats för Gotland i företagarrankning

Öns företagare har svarat på en enkät kring regionens service inom en rad områden. Trots en förbättring för områden som bygglov, halkar Gotland ner på en bottenplacering

Region Gotland.

Region Gotland.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2023-04-30 10:15

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) mäter hur nöjda företagare är med kommunernas service inom myndighetsområdena brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd.

undefined
Region Gotland.

I år ökar genomsnittet för NKI i landet från 74 till 75 av 100 möjliga, en fortsatt ökning sedan tidigare. Gotland är dock ett undantag. Efter att ha haft en stigande kurva uppåt, och ett NKI på 70 år 2021, backade indexet i fjol till 66. Av de 197 rankade kommunerna i landet hittar man Gotland först på plats 188.

undefined
Bygglov får tummen ned.

– Naturligtvis finns det områden där vi behöver förbättra oss. Det pågår ett fortlöpande arbete med att effektivisera processerna och förbättra kontaktytorna gentemot företagare. Den här mätningen är ett betydelsefullt underlag för arbetet framåt. Vår ambition är självklart att företagarna ska vara nöjda med servicen de får inom alla områden, säger Johann Malmström, Region Gotlands tillväxtchef.

undefined
Brandskydd är området som får högst betyg av gotländska företag.

Högst betyg på Gotland får brandskydd, med index 81. Andra områden visar låg eller minskad nöjdhet, bland andra bygglov, markupplåtelse och serveringstillstånd. Sämst betyg får bygglov med index 39, det är dock en förbättring från 2021 då det låg på 35.

För att få en uppfattning om index finns en skala. Vid 62 går gränsen för godkänt, når index 70 är nöjdheten hög – och 80 eller mer ska den ses som mycket hög. Index 50-61 betecknas som lågt, och allt under 50 som mycket lågt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!