Första kvartalet i år fanns 129 villor och radhus till salu på Gotland. Det är en minskning med 83 objekt, jämfört med samma period 2013. Även antalet lediga bostadsrätter har minskat, från 201 till 134 första kvartalet.
– Hittar man ingenting att flytta till avvaktar man med försäljning av nuvarande bostad och det leder till ett ännu lägre utbud. Mäklarna vittnar om ett nytt marknadsläge där människor kommer i kläm, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB som tagit fram statistiken.
Få objekt till salu påverkar priset. Enligt SCB:s småhusbarometer steg priset på Gotland mest i landet, åtta procent, under de tre sista månaderna 2016.
– Det finns helt enkelt för få hus till salu för alla intresserade husköpare. Tillsammans med hushållens goda ekonomiska förutsättningar gör det att många är fortsatt beredda att betala mycket för sina hus, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.
Anders Larsson på Visbymäklarna ser att villor i dag säljs snabbt och att det minskar det totala utbudet.
– Marknaden är väldigt het, säger han och berättar att villor i Visby oftast säljs på några veckor.
Jenny Holgersson på Fastighetsbyrån håller med, och råder den som ska köpa att ha lånelöfte klart med banken:
– Det går fort när en villa kommer ut på marknaden. Utbudet är litet och affärerna går fortare än vad de gjort på länge, säger hon.
För den som kan tänka sig att bo i till exempel Roma, är det däremot halva priset.
– Förr pratade vi om att man kunde minska priset med 100 000 kronor per kilometer, men det räcker inte i dag, säger Anders Larsson och menar att prisskillnaden på villor mellan stad och land på Gotland saknar motstycke i landet.
De närmaste åren planeras många nya lägenheter i Visby, bland annat på A7-området.
– Det är jättebra. Vi behöver en fungerande bostadsmarknad som är rörlig, säger Anders Larsson på Visbymäklarna.
Han tror att utbudet av villor därmed kommer att öka. Men Anders Larssons bedömning är att priserna ändå inte kommer att sjunka.
– Räntan är obehagligt låg. Det är för billigt att låna pengar. Dels får du skenande priser men invaggas också i säkerhet, säger han.
Hans råd är att räkna med räntor på minst fem procent, och att amortera mellanskillnaden.
– Då har man en långsiktig strategi för sitt boende, säger Anders Larsson.