Så påverkar covid-19 ambulans och räddningstjänst

Andningsskydd, visir, förkläde och handskar. Det har blivit ambulanspersonalens nya verklighet vid utryckningar i coronatider. "Personalen ska sanera både sig själva och hela ambulansen efteråt", säger Cecilia Gustafsson.

Ambulanssjuksköterskan Sara Jansson tar på sig den skyddsutrustning som ambulanspersonalen måste använda varje gång de ska vårda en person som kan vara smittad av coronaviruset.

Ambulanssjuksköterskan Sara Jansson tar på sig den skyddsutrustning som ambulanspersonalen måste använda varje gång de ska vårda en person som kan vara smittad av coronaviruset.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2020-04-17 06:15

Coronaviruset påverkar de flesta av oss på ett eller annat sätt, både i vardagen och på arbete eller skola. För personalen inom ambulansen på Gotland har virusets spridning än så länge inte inneburit att man fått mer att göra, men däremot att man fått flera nya rutiner att förhålla sig till.

– Varje uppdrag tar mycket längre tid i dag, och det beror på ett flertal saker. Dels att vi behöver ta reda på lite extra innan vi kommer fram till den som behöver hjälp, bland annat genom att ställa en del kontrollfrågor antingen över telefon eller prata med patienten på avstånd. Finns några tecken på att personen kan vara smittad så ska skyddsutrustning på, säger Cecilia Gustafsson, verksamhetchef för Falck Ambulans på Gotland.

Hur agerar ni om det är en akut situation då?

– Vi kan inte rusa in utan skyddsutrustning, men personalen har blivit så van att ta på sig utrustningen att det går ganska snabbt. Men vi får inte slarva med skyddet, det tar vi upp varje dag. 

I skyddsutrustningen ingår andningsskydd, visir, skyddsförkläde samt handskar, och dessa ska varje gång tas på en bestämd ordning. 

– I dagsläget behöver vi ta på oss skyddskläderna på omkring 8 av 10 utryckningar, och när uppdraget är avklarat ska personalen sanera både sig själv och hela ambulansen.

Av sekretesskäl så vet inte Cecilia Gustafsson om någon av Gotlands tre ambulanser kört någon coronasmittad person till Visby lasarett, men hon säger att det inte är otänkbart. Hon vet inte heller om någon i personalen smittats av covid-19. 

– Vi har inte haft något konstaterat fall, men det kan ju ha varit någon som haft det ändå. Vi har ju haft en del personal hemma på grund av sjukdomssymtom, men än så länge har vi inte haft några större bemanningsproblem.

Upplever du att personalen är oroliga eller rädda för coronaviruset?

– Jag skulle säga att de har respekt för situationen. De diskuterar dagligen utvecklingen, och vi är väl i allmänhet lite besvikna på dem i samhället som fortfarande inte tar det här på allvar.

Sara Jansson arbetar som ambulanssjuksköterska på Gotland, och hon säger att det är väldigt personbundet när det gäller hur oroliga hon och hennes kollegor är. 

– I allmänhet tror jag de flesta känner sig lugna och trygga, men när man sitter hemma och funderar så är det klart att oron kan göra sig lite påmind, säger hon. 

Sara Jansson säger att det känns bra och tryggt med den skyddsutrustning som finns att tillgå. Hon menar även att den oftast inte ställer till med några problem i arbetet.

– I nio av tio fall så går det väldigt bra. Det är när det är en akut situation som det kan kännas frustrerande att det tar lite extra tid. Dessutom försämras ju kommunikationen med patient och anhöriga av ansiktsmasken, men jag upplever att alla har förståelse för situationen, säger hon.

Även på räddningstjänsten har man blivit tvungna att förändra sitt arbetssätt i vissa situationer till följd av coronaviruset.

– Det som blivit annorlunda i stort är att vi har en annan skyddsnivå på de larm där vi träffar patienter, som trafikolyckor och IVPA (i väntan på ambulans, reds.anm). På de larmen sätter vi på oss en engångsoverall och en ansiktsmask. Utöver det har vi även stängt stationen så att bara de som är i tjänst får vara i huset, säger räddningschef Dick Svennefelt.

Corona på Gotland

På torsdagen rapporterade Region Gotland att 19 personer än så länge konstaterats smittade av coronaviruset på Gotland. 

Tre personer vårdas i dagsläget på Visby lasarett, varav två vårdas på intensivvårdsavdelningen (IVA).

En person med bekräftad covid-19 har hittills avlidit på Gotland. Denne var en 80-årig man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!