Satsningar till sådant Gotland redan klarar

De små justeringar som bytet av statsbudget innebär påverkar Gotland på flera områden, som vård, förskola och bostadsbyggande.

Pengar till fler vårdplatser och för att motverka delade turer är satsningar på områden där Region Gotland redan klarar sig bra. Roger Nilsson, HR-chef inom socialförvaltningen, och Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Pengar till fler vårdplatser och för att motverka delade turer är satsningar på områden där Region Gotland redan klarar sig bra. Roger Nilsson, HR-chef inom socialförvaltningen, och Marie Loob, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Foto: David Skoog/Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2021-11-30 07:20

Den turbulenta onsdagen, då Magdalena Andersson (S) både valdes och entledigades som statsminister, innehöll även en omröstning om budgeten för 2022. Regeringens proposition röstades ned till förmån för det alternativ som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förhandlat fram. Även om bytet av budget innebär små förändringar så påverkar de gotlänningarna.

För den enskilde är sänkt jobbskatteavdrag (cirka 1 800 kronor per år för heltidsarbetande) och sänkt bensinskatt (50 öre litern) mest märkbart. Men det finns förslag som påverkar regionen och Gotlandshem.

Ett öronmärkt stöd ska öka antalet vårdplatser.

– Det finns flera regioner som är hårt ansatta, men vi klarar oss med de platser vi har i dag, säger sjukvårdsdirektör Marie Loob.

I budgeten satsas även på en nationell vårdförmedling, en hjälp för patienter som väntat längre än vårdgarantins 90 dagar att hitta behandling på annan ort än i hemregionen.

– Det finns redan ett fungerande samarbete mellan regionerna i dag. Vi rekommenderar andra vårdgivare, oftast i Stockholm som vi har samarbete med, säger Marie Loob.

300 miljoner kronor avsätts för att motverka delade turer, uppdelad arbetstid, som är vanligt inom vård och omsorg. Region Gotland har en uppgörelse med Kommunal om heltidsarbete, där även delade turer tas upp. Socialförvaltningen har som mål att uppdelade arbetsdagar ska vara borta under 2021.

– När vi nyanställer är det heltid som gäller. Delade turer planläggs inte, utan är något vi bara tillämpar i yttersta nödfall, säger HR-chefen Roger Nilsson.

Investeringsstödet till allmännyttiga bostadsföretag tas bort, en besparing på 1,3 miljarder kronor. Gotlandshem har tidigare fått drygt 22 miljoner kronor i stöd för kvarteren Adjutanten 1 och 4. I Adjutanten 4 sänkte det hyran med 246– 344 kronor i månaden.

Ett tidigare krav för att få stödet var att hyran inte överskrider en viss nivå. Det har Gotlandshem haft svårt att klara för senare projekt, exempelvis det planerade kvarteret i Slite.

400 miljoner kronor satsas för att minska storleken på barngrupper i förskolorna. I regionens förskolor är småbarnsgrupperna (1-3 år) i snitt något större än vad Skolverket rekommenderar. Grupperna för de större barnen (4-5 år) följer råden.

– Vi har haft en högre personaltäthet än genomsnittet i många år, påpekar barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!