Aurora 23 är ev av de mest omfattande militära övningar som Försvarsmakten har genomfört, och totalt kommer omkring 26 000 personer från Sverige att delta i övningen samt 4 000 från andra länder.
– Totalt är det 14 länder, utöver Sverige, som medverkar i Aurora 23, och hela syftet med övningen är att öka vår förmåga att genomföra en gemensam operation samt bli bättre på att hantera och bemöta ett väpnat angrepp mot Sverige, säger Pontus Martelleur, planeringsofficer vid Gotlands regemente, P18.
Bland länderna som deltar i övningen finns exempelvis USA, Storbritannien och Polen. Den stora delen av Aurora 23 kommer att genomföras i södra Sverige, men delar av övningen kommer även att utspela sig på Gotland. Det blir dock i betydligt mindre utsträckning än vid den senaste stora försvarsmaktsövningen Aurora 17 då bland annat amerikanska attackhelikoptrar befann sig på ön.
– Tyngdpunkten ligger inte på Gotland den här gången, men P18 kommer att vara inblandade i två stora moment. Dels handlar det om ett övningsmoment på Gotland, och dels kommer vi att skicka över vår pansarbataljon till fastlandet där de kommer att delta i de scenarion som utspelar sig i södra Sverige. Det blir ett unikt tillfälle för dem att öva i en större kontext.
Aurora 23 pågår mellan 17 april och 11 maj, men den del av övningen som sker på Gotland kommer främst att äga rum kring månadsskiftet april-maj.
– Det är ungefär 800 personer, civila och militär, som på olika sätt medverkar i övningarna här på ön. Vi kommer att börja lite försiktigt vecka 16-17 med övningar på Tofta skjutfält, men det kommer inte gotlänningarna att märka så mycket av, säger Pontus Martelleur, och fortsätter:
– När väl Aurora 23 drar igång är det huvudsakligen hemvärnsbataljonen som kommer att delta i övningen här på Gotland. Vi börjar med att prova att öva på larmkedjan för hemvärnet den 28 april, och därefter följer några dagars övning för dem där tyngdpunkten kommer att ligga på norra Gotland. I samband med det kommer även soldater från K4 i Arvidsjaur att komma till Gotland för att agera motståndare till hemvärnsbataljonen i övningen.
Pontus Martelleur berättar att det i slutet av april även kommer att komma in ett brittiskt fartyg i Kappelshamnsviken. Detta ska agera understöd till hemvärnsbataljonen i deras övning.
Några dagar senare kommer ett kostrobotförband från Polen till Visby hamn.
– De blir kvar till den 11 maj, och de kommer att genomföra en egen övning här på ön. Gotlänningarna kommer att märka av aktivitet i hamnen både när de kommer hit och när de sedan lämnar ön.
Hur mycket kommer gotlänningarna att märka av Aurora 23 i övrigt?
– Egentligen ganska lite, och betydligt mindre än Aurora 17. Det kommer inte att vara speciellt mycket skottlossning eller buller, och det är inga stridsvagnar som ska avlossas. Det som kommer märkas är väl att det kommer att vara en del militära transporter, både kring hamnen i samband med att det polska förbandet kommer och åker, samt en del transporter kopplade till hemvärnsbataljonens övning.
Kommer det vara någon aktivitet i luften?
– Det kommer att röra sig en del flygplan, både svenska och finska, på Visbybasen. De ska agera motstånd för den del av Aurora 23 som utspelar sig på fastlandet. Det är dock inga JAS-plan, så det kommer inte bullra speciellt mycket.