Det var under torsdagen som pilotfacket lämnade in strejkvarslet som innebär att 900 SAS-piloter i Sverige, Norge och Danmark tas ut i strejk om en överenskommelse inte nås innan den 29 juni.
Enligt bedömningar skulle strejken, om den bryter ut, kunna komma att påverka cirka 250 avgångar och 45 000 resenärer om dagen.
Enligt Gunnar Jonasson, flygplatschef Visby Airport, kommer SAS att ha 32 turer i veckan mellan Gotland och fastlandet från och med midsommar. Men som det ser ut just nu kommer SAS Gotlandstrafik inte att påverkas av en eventuell strejk.
– I huvudsak drivs och flygs den trafik som är planerad till Gotland av Wet Lease-partners, alltså underleverantörer till SAS, och de bolagen påverkas inte av en eventuell strejk, säger Gunnar Jonasson.
Så Gotland skulle inte påverkas?
– Inte om det trafikprogram som ligger just nu följs med de underleverantörer och flygplan som man har nu.
Så inga inställda flyg?
– Det finns det inga garantier för. Det beror ju på hur man planerar trafiken. Den trafik som i huvudsak går påverkas inte, men sen finns det ju alltid extrakapacitet med flyg som kan vara berörd av en eventuell strejk, så det finns inget facit ännu.
Hur oroad är du? Vågar man boka en biljett med SAS i sommar?
– En konflikt kommer ju aldrig lämpligt, men jo. Man får hoppas att parterna kommer överens så att vi slipper en konflikt.
Förhandlingar mellan pilotfacket och SAS har pågått sedan november 2021 och har nu brutit samman. Enligt Svensk Pilotförening har flygbolaget bland annat framfört krav på lönesänkningar, ökade arbetstider och slopad sommarsemester. Facket å sin sida menar att man har varit villiga att tillmötesgå långtgående effektiviseringar, men har som motkrav krävt att anställningstryggheten stärks.
Sommar innebär högsäsong för flyget och enligt Gunnar Jonasson ökar nu både utbudet och trafiken vecka för vecka. Förutom SAS kommer Norwegian, BRA, Ryan Air och Finn Air att flyga till och från Gotland.
– SAS är absolut viktigt för trafiken till och från Arlanda och de kopplingar som är både nationellt och internationellt, men vi har också andra flygbolag.
Har flygtrafiken hämtat sig efter pandemin?
– Vi kommer att ligga på drygt 80 procent av ett normalår. Så vi är i stort sett tillbaka efter pandemin, men inte riktigt – och det beror till stor del på att finns en brist totalt sett på både flygplan och personal.