När vi ska skiljas åt efter ett samtal i hans hem i Väte så för Allam Alkatea på tal "the butterfly effect". Den lilla händelsen någonstans, fjärilens fladdrande vinge, som leder till omvälvning någon annanstans på jordklotet.
Gotland och Syrien hänger ihop, går resonemanget. Protesterna 2011 mot Bashar al-Assads diktatur började som en reaktion på gripandet och tortyren av unga pojkar som i staden Daraa sprejat ett regimkritiskt budskap. Resningen och det hittills tioåriga krig som följde har påverkat Gotland. Här bor nu hundratals personer med rötter i Syrien, det stora flertalet av dem flyktingar.
– Vi finns lite överallt, som anställda och som egna företagare, säger Allam Alkatea.
Män och kvinnor från Syrien är bussförare och handläggare på myndigheter. De arbetar på förskola och i hemtjänst, de finns på fotbollsplaner och i studiecirklar. Och förstås i många fall på skolbänken, vuxna som barn.
Själv är Allam Alkatea bygglovsarkitekt, anställd av Region Gotland. De första åren här bodde han i Hemse, idag hyr han bostad i Väte med sin fru Iman, också hon arkitektutbildad. Paret har ett barn, ettåriga Foratt – det arabiska namnet på floden Eufrat som rinner genom staden Dar az-Zawr där Allam Alkatea växte upp. Han berättar om känslorna som kom över honom vid förlossningen på lasarettet i Visby. Och insikten:
– Nu är jag pappa.
Han är yngst av nio syskon. Alla är utbildade; maskiningenjörer, veterinärer, lärare, agronomer. De bor i olika delar av Mellanöstern. Pappan Aladin avled 2004, mamma Bahriah är växelvis hos något av sina vuxna barn i Turkiet eller i Saudiarabien.
Allam Alkatea känner många syrier på Gotland.
– Jag har fått mycket hjälp av svenska vänner och jag försöker själv hjälpa syrier i kontakter med till exempel regionen eller Migrationsverket, säger han.
Genom jobbet är han med och formar Gotland. Det gör han också i egenskap av engagerad medborgare, inte minst som ordförande för Gotlands FN-förening. Han var aktiv i att hjälpa andra redan som ung, bland annat genom en liten elevtidning på universitetet i Dar az-Zawr. Han berättar hur starten av "den arabiska våren" i Tunisien tände hopp också i Syrien:
– Vi ville ha fred, demokrati, värdighet. Idag, i Sverige, frågar alla om kriget. Men man glömmer revolutionen och det vi kämpade för.
Han berättar om hur en demonstration, den 22 april 2011 i Dar az-Zawr efter fredagsbönen, växte från 10-15 personer till tusentals protesterande. En ryttarstaty av Bashar al-Assads bror Basil vältes. Sen spärrade polisen vägarna.
– Känslan var att nu, äntligen, kunde vi göra något. Jag var upphetsad, men också livrädd, säger han.
Allam Alkatea var inte intresserad av väpnad strid, han ville föra kampen för demokrati fredligt. Men Fria syriska armén tog över staden, regimens styrkor omringade och började bomba och beskjuta. Tillvaron gick från universitetsstuderande till hjälparbetare. Efter en resa till Istanbul för att informera om situationen blev det ohållbart att återvända. På omvägar kom han till Sverige – och Gotland, en ö han aldrig hade hört talas om.
– Vad skulle jag göra om allt blev fint i Syrien? I början här skulle jag svarat att jag åker dit direkt, samtidigt tycker jag mycket om Sverige och Gotland har blivit "min andra stad". Men jag vill fortsätta arbeta för Syriens framtid.
Exilens klyvnad är påtaglig, men har inte passiviserat honom. Han är numera också partipolitiskt aktiv på Gotland, för Centerpartiet. En hjärtefråga är att arbeta för integration.
– Det måste vi göra nu. För att hindra att Gotland får segregerade områden. Och för att sänka rasism-nivån.
Oron för anhöriga och vänner – antingen för att de är kvar i ett svårt krigssargat land där diktatorn sitter kvar, eller för att de befinner sig på flykt – bär de nyinflyttade syrierna på Gotland ständigt med sig. Nu, tio år efter händelserna som utlöste upproret, blir de än mer påminda om tragedin.
Begreppet fjärilseffekten är hämtat från kaosteorin och ett bättre ord än kaos för att beskriva Syriens senaste tio år är svårt att finna. Allam Alkateas högsta önskan är en annan framtid för landet, präglad av fred, värdighet, demokrati. Här kan fjärilseffekten visa sig i en annan riktning: erfarenheter från föreningsliv och lokal demokrati på Gotland kan fortplantas i syrisk jord.
– Men, avslutar han, frågan om hur ett demokratiskt Syrien ska skapas måste vi ändå själva svara på.