Den senaste veckan har flera riksmedier rapporterat om församlingar som överväger att låta kyrkor stå utan värme under de kalla månaderna. Detta för att minska uppvärmningskostnaderna, som riskerar att dra iväg rejält med den nuvarande nivån på elpriserna.
Även på Gotland diskuteras saken livligt.
– Vi har funderat på vildare idéer som att ha ”kyrkbussar”. Att ha färre kyrkor öppna och skjutsa runt folk till gudstjänster – att hämta upp dem, säger till exempel Mathias Eldnor, kyrkogårds- och fastighetschef i Roma pastorat, till SVT.
I Norra Gotlands pastorat följer man utvecklingen, men utan att känna någon panik.
– Vi har arbetat mycket med dessa frågor ända sedan 2014, när pastoratet bildades. Vid sammanslagningen hade vi 48 fastigheter, varav 25 är kyrkor. När jag såg våra kostnader för uppvärmning, då tänkte jag: "Det här går inte. Vi måste göra något", säger Kenneth Mars Hardingz, kyrkogårds- och fastighetschef.
Listan över planerade insatser för att få ner energikostnaderna har betats av efter hand. Värme- och ventilationssystem har förbättrats, LED-belysning installerats och energikrävande fastigheter med låg användningsfrekvens har avyttrats – för att bara nämna några av åtgärderna.
– Vi har minskat vår förbrukning med över 800 000 kilowattimmar. Vi har dessutom ett femårigt avtal med fast elpris, så vi är väl förberedda inför den tid som väntar. Men det betyder inte att vi lutar oss tillbaka, säger Kenneth Mars Hardingz.
Än så länge är det inte tal om att stänga några specifika kyrkor. Anpassningar av verksamheten kan ändå komma att bli nödvändiga, tror fastighetschefen.
– Efter jul brukar vi flytta vissa gudstjänster till församlingshemmen. Det är kanske något vi behöver göra i större skala nu.
Att kallställa kyrkor då, kan det bli aktuellt?
– Det där pratas det ju mycket om nationellt. Det är något vi behöver fundera på. Står de helt ouppvärmda kan inredning och textiler ta skada. Och så vill vi så klart att kyrkorna ska kunna vara öppna så mycket som möjligt. Men visst, om kostnaderna skenar iväg kan vi eventuellt lösa det genom att kallställa vissa av kyrkorna och flytta om verksamheten. Förhoppningsvis kan vi sedan värma upp dessa tillfälligt vid förrättningar som dop, begravningar och bröllop. Men där är vi inte riktigt än, säger Kenneth Mars Hardingz.